'Plagiaat'

Chinese kunstenaar plakt snavel op Nijntje, opent tentoonstelling

21 januari 2021 04:14 Aangepast: 21 januari 2021 11:23
De 'Nijntjes' met snavels. Beeld © ArtLnk.com

Een kunstenaar in de Chinese stad Guangzhou is een tentoonstelling begonnen met werken die wel heel bekend voorkomen. De tekeningen die te zien zijn lijken verdacht veel op de Nederlandse creatie Nijntje. Alleen zit op de plaats van het bekende kruisje in het gezicht nu een snavel.

De gelijkenis viel op bij bezoekers van de tentoonstelling en verschillende Chinese media. De maker zou volgens velen plagiaat hebben gepleegd met Nijntje, die in het buitenland bekend is onder de naam Miffy. 

De kunstenaar, een professor aan de kunstacademie in Guangzhou genaamd Feng Feng, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens hem behoren "commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie", zou hij hebben verklaard op het Chinese socialmediaplatform Weibo.

De kunstenaar werkt naar eigen zeggen al dertig jaar met het concept 'konijn-eend', een bekende optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait. Volgens Feng Feng zou de Nijntje met snavel, die hij in eerste instantie begon te plaatsen op Weibo, daaruit voort zijn gekomen. 

'Exact hetzelfde'

Uitgeverij Mercis, die het beeld van Nijntje in beheer heeft, gelooft daar niets van. "Dit is véél meer dan 'geïnspireerd door'", zegt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. "Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaan ons echt te ver."

Volgens Kerkhof kan het niet zo zijn dat de kunstenaar niet bekend is met Nijntje, of Miffy, omdat ook in China veel kinderboeken zijn uitgebracht. De uitgever heeft inmiddels een brief gestuurd aan de kunstenaar. "We attenderen hem op het plagiaat, door middel van voorbeelden, en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jubilerend konijn Nijntje krijgt eigen munt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore