Traditie

Biden in Witte Huis: Trump liet 'zeer genereuze' brief achter

21 januari 2021 01:10 Aangepast: 21 januari 2021 06:45
Joe Biden in het Witte Huis. Beeld © ANP

Donald Trump heeft een brief achtergelaten in het Witte Huis voor zijn opvolger Joe Biden. Volgens de nieuwe Amerikaanse president was die 'zeer genereus'. Biden tekende op zijn eerste avond als president 17 decreten in het Oval Office, waaronder een waarmee de VS terugkeert in het klimaatakkoord van Parijs.

Over de inhoud van de persoonlijke brief wilde Biden niets loslaten. "Omdat het privé is, praat ik er pas over als ik er met hem over heb gesproken", citeerde nieuwszender CNN de president kort nadat die het Witte Huis had betrokken.

Traditie

Het is gebruikelijk dat de vertrekkende president een memo achterlaat voor de volgende. Omdat Trump weigerde om bij de inauguratie te zijn, was het de vraag of de vertrokken president ook met deze traditie zou breken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden in eerste toespraak als president: 'Eenheid is de weg vooruit'

Biden tekende op zijn eerste dag meteen 17 presidentiele decreten, onder meer op het gebied van klimaat, coronamaatregelen, immigratie en energie. Bij negen van de decreten ging het om het terugdraaien van omstreden maatregelen van Trump. Zo zorgt een van de decreten ervoor dat de Verenigde Staten terugkeert in het klimaatakkoord van Parijs. 

Wereldwijde coalitie

Bidens voorganger Donald Trump besloot in juni 2017 om uit het akkoord te stappen, maar dat kon pas in november 2019 en met inachtneming van een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QAnon-aanhangers in de war na inauguratie Biden

De EU en VN reageerden met enthousiasme over het besluit van Biden. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en EU-buitenlandchef Josep Borrell lieten in een gezamenlijke verklaring weten ernaar uit te kijken 'om de Verenigde Staten weer aan onze zijde te hebben in het aanvoeren van de internationale inspanningen om de klimaatcrisis te bestrijden'.

Klimaatcrisis

VN-chef Antonio Guterres verklaarde: "Ik verwelkom de stappen van president Biden om zich weer aan te sluiten bij de groeiende coalitie van regeringen, steden staten, bedrijven en mensen die ambitieus actie ondernemen om de klimaatcrisis te bestrijden"

De andere decreten van Biden gingen onder meer over een mondkapjesplicht op federale grond, het beëindigen van Trumps inreisverbod voor islamitische landen en het stoppen van de bouw van een muur aan de grens met Mexico. 

Zo werd Joe Biden beëdigd als 46ste president van de VS

Joe Biden is beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Bekijk de inauguratie hier terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore