Soepel verloop inauguratie

Familie Biden komt aan in Witte Huis, het werk kan beginnen

20 januari 2021 22:23
Het laatste stuk naar het Witte Huis werd te voet afgelegd. Beeld © AFP

Na een presidentiële parade door Washington, vrijwel zonder publiek, is Joe Biden aangekomen in het Witte Huis, zijn ambtswoning en kantoor. Eerder op de dag was zijn voorganger Donald Trump daarvandaan vertrokken naar Florida.

Veel tijd om te ontspannen geeft Biden zichzelf niet. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens.

Beleid Trump terugdraaien

Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn voorganger meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Correspondent Erik Mouthaan legt het uit:

Ondanks de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in Washington besloot Biden toch een stuk naar het Witte Huis te lopen. Hij legde het laatste stukje van de presidentiële parade hand in hand af met zijn vrouw Jill.

Geen grote problemen

Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen door de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool, twee weken geleden. Een slordige 25.000 militairen waren opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

De inauguratie verliep verder zonder grote problemen. Hier en daar waren in Washington groepjes op straat met zo nu en dan zichtbare voorstanders van Trump. Het Hooggerechtshof werd doorzocht in verband met een bomdreiging, maar de situatie ging al snel terug naar normaal.

Joe en Jill Biden na aankomst bij het Witte Huis. Joe en Jill Biden na aankomst bij het Witte Huis.

In de aanloop naar de komst van Biden waren zijn stafleden in het Witte Huis druk bezig met de inrichting van hun kantoorruimtes. Een gang waar nog foto's hingen van Trump werd onmiddellijk leeggehaald en volgehangen met foto's van de laatste speech van Biden in Delaware, en van de coronaherdenking in Washington dinsdagavond.

Vervangen apparatuur

Medewerkers van de IT-afdeling waren druk met het vervangen van apparatuur als toetsenborden en monitors. Daarnaast krijgt elke bureau een pakket met basiskantoorbenodigdheden, een telefoonlijst met de nummers en namen van de verschillende afdelingen en een kaart met procedures in geval van nood.

Bekijk ook: Biden wil land verenigen

"Ik zal mijn ziel en zaligheid erin leggen", zei de kersverse president Joe Biden in zijn eerste toespraak over het samenbrengen van de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore