Ruim zesduizend foto's

Website toont gezichten van Capitool-bestormers én omstanders

20 januari 2021 23:37 Aangepast: 21 januari 2021 00:10
Relschoppers betreden het parlementsgebouw na het vernielen van een raam. Beeld © REX/HH

Hackers zijn aan de haal gegaan met de beelden van de bestorming van het Capitool die op het sociale medium Parler zijn beland. Met behulp van software voor gezichtsherkenning is een complete website opgetuigd die vol staat met gezichten van aanwezigen.

De makers van de website hebben volgens techtijdschrift Wired gebruik gemaakt van de enorme hoeveelheid data en foto's die hackers eerder gestolen hebben van Parler, een omstreden alternatief voor Facebook en Twitter dat populair is onder radicaal-rechtse aanhangers van oud-president Donald Trump.

827 video's

Bij die hack zou in totaal 70 terabyte aan data zijn ontvreemd. Waaronder 827 video's die gemaakt zijn tijdens en voor de bestorming van het Capitool op 6 januari. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven.

Op beelden is te zien dat het nog ernstiger had kunnen aflopen: 

Inmiddels is er een site gelanceerd waar niets anders te zien is dan zesduizend afbeeldingen van alle gezichten die op deze ontvreemde video's te zien zijn. Bij ieder gezicht staat een code die verwijst naar de video waarin deze persoon te zien is. 

Geen onderscheid

Los van de privacyschendingen van de site, is er nog een probleem. De website toont alle gezichten en maakt dus geen onderscheid tussen mensen die geweld hebben gebruikt en mensen die buiten vreedzaam hebben gedemonstreerd, of slechts omstanders waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe nu verder? Vijf vragen over bestorming Capitool

"Iedereen die deelneemt aan geweld, wat eigenlijk neerkomt op een opstand, moet ter verantwoording worden geroepen", zegt een van de makers tegen Wired, die anoniem wil blijven en alleen loslaat dat hij een student is in de regio rond Washington DC.

Aangeven bij FBI

Hij zegt dat hij een extra functie wil bouwen om het onderscheid tussen gewelddadige opstandelingen en omstanders alsnog te maken. Tot die tijd vraagt hij bezoekers van de site om niet zelf op onderzoek uit te gaan, maar alleen mensen die ze herkennen aan te geven bij de federale politiedienst FBI.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conservatieve site Parler terug online: 'binnenkort' weer te gebruiken

Parler werd na de bestorming offline gehaald door onder meer Amazon omdat het platform te weinig zou hebben gedaan om gewelddadige inhoud te bestrijden. Maandag zei Parler-directeur John Matze dat het sociale medium 'binnenkort' weer volledig te gebruiken is. Volgens hem heeft Parler 12 miljoen gebruikers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore