Wisseling van de macht

Trump bij vertrek uit Witte Huis: 'We zullen in een of andere vorm terugkeren'

20 januari 2021 16:16 Aangepast: 20 januari 2021 16:30
Trump vertrok per helikopter vanaf het Witte Huis naar luchtmachtbasis Andrews. Beeld © AFP

Iets na acht uur in de ochtend (lokale tijd) is Donald Trump vertrokken uit het Witte Huis. De aftredend president weigerde in een korte toespraak opnieuw de naam van zijn opvolger te noemen, maar kwam wel met een belofte: 'We zien jullie snel'.

Trump is samen met zijn vrouw Melania onderweg naar zijn resort Mar-a-Lago in de zuidelijke staat Florida. Vlak voordat ze voor de laatste keer het presidentiële vliegtuig Air Force One instapten, gaf hij nog een korte toespraak op luchtmachtbasis Andrews, iets wat niet gebruikelijk is voor een vertrekkend president.

Miniatuurvoorbeeld
Extra uitzending

Vandaag live op RTL Z: de inauguratie van Joe Biden

Dankwoord voor Pence

In de toespraak bedankte hij enigszins verrassend vicepresident Mike Pence, met wie hij onmin is geraakt en die ook niet aanwezig was. Ook sprak hij zijn dank uit voor 'bepaalde delen van het Congres' en alle 'fantastische mensen' met wie hij heeft samengewerkt in Washington DC.

"Ik wens de nieuwe regering veel geluk en veel succes. Ik denk dat ze dat zullen hebben. Ze hebben de basis om iets heel spectaculairs te doen", aldus Trump, die de nieuwe president Joe Biden niet bij naam noemde.

Gejuich

Ook ging hij nog even kort in op de coronacrisis, die hij 'de grootste plaag sinds 1917' noemde. "Ondanks dat hebben we dingen gedaan die gewoon ongelooflijk zijn. En ik had het niet kunnen doen zonder jullie. En daarom zeg ik gedag, we houden van jullie en we zullen in een of andere vorm terugkeren", zei Trump, waarna gejuich uitbrak onder zijn toehoorders.

Al eerder was bekend geworden dat de vertrekkend president - geheel tegen een lange traditie in - niet aanwezig zal zijn bij de beëdiging van Biden. Ook heeft hij nog altijd niet zijn verlies van de verkiezingen erkend of uitgesproken. Wel hebben Trump en Melania volgens tv-zender CNN allebei een korte brief achterlaten voor Joe Biden en zijn vrouw Jill. De inhoud daarvan is nog onbekend.

Bij het opstijgen van het vliegtuig klonk 'My Way' van Frank Sinatra uit de luidsprekers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore