Straffen geschrapt

Trump verleent gratie aan van fraude verdachte adviseur Bannon en foute rappers

20 januari 2021 08:12 Aangepast: 20 januari 2021 08:51
Donald Trump en Steve Bannon Beeld © AFP

Donald Trump heeft zoals verwacht op de laatste dag van zijn presidentschap nog een flink aantal mensen gratie verleend. Een van hen is Steve Bannon, die Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016 adviseerde en daarna werkzaam was in het Witte Huis.

In totaal krijgen 73 mensen gratie. Ook krijgen 70 mensen strafvermindering, maakte het Witte Huis bekend. 

Steve Bannon (67), voormalig topman van het uiterst rechtse nieuwsmedium Breitbart News, wordt er onder meer van verdacht dat hij geld heeft verduisterd uit We Build The Wall. Deze stichting zamelde geld in voor de door Trump beloofde muur langs de Mexicaanse grens.

Nog niet veroordeeld

Opvallend is dat Bannon voor zijn vergrijpen nog niet eens voor de rechter is verschenen, maar nu al gratie heeft gekregen voor het geval hij wordt veroordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Geen oorlog, maar wel 400.000 doden: dit waren 4 jaar Trump

Met Trumps presidentiële gratiebesluiten kunnen federale straffen worden geschrapt of verlicht. Naar verluidt wilde Trump zichzelf, familieleden en vertrouwelingen ook preventief gratie verlenen, maar hij zou door medewerkers zijn overgehaald om daarvan af te zien. 

Geen gratie voor hemzelf

Trump en zijn kinderen staan niet op de lijst van mensen van wie de straf, soms op voorhand, wordt kwijtgescholden. De president heeft eerder wel gezegd dat hij 'absoluut het recht heeft' om zichzelf gratie te verlenen.

Dat leidde tot speculatie dat hij dat ook zou proberen om het lastiger te maken hem in de toekomst te vervolgen. Ook zijn persoonlijk advocaat Rudy Giuliani kreeg geen gratie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bannon biedt excuses aan over opmerkingen in veelbesproken Trump-boek

Die gaf hij wel aan onder anderen oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick (50). De Democraat uit Michigan zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing.

Bewapende rappers

Ook de rappers Lil Wayne en Kodak Black zijn door Trump gepardonneerd. Lil Wayne (38), een aanhanger van Trump, werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak met een gecharterd vliegtuig landde in Miami. Hem hing een celstraf van 10 jaar boven het hoofd. Ook Kodak Black (23) moest vanwege wapenbezit een celstraf uitzitten. Hij werd tot bijna 4 jaar cel veroordeeld.

Bovendien kreeg Elliott Broidy gratie, een durfkapitalist, Republikeins fondsenwerver en voormalig donor van Trumps campagne. Broidy was veroordeeld voor corruptie en omkoping.

Bekijk ook: zo zagen vier jaar president Trump eruit

Het waren vier opmerkelijke jaren: van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore