Nationale Garde

12 militairen rond inauguratie weggestuurd om extremisme

19 januari 2021 22:10 Aangepast: 19 januari 2021 22:18
Leden van de National Guard in Washington. Beeld © AP

Wegens banden met rechtse milities of extreme standpunten zijn zeker twaalf militairen verwijderd uit de legermacht die de beëdiging van Joe Biden tot Amerikaanse president bewaakt.

Het gaat om leden van de Nationale Garde, de reservemanschappen van het Amerikaanse leger. Zij worden onder meer ingezet om de inhuldigingsplechtigheid woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington te beveiligen.

Extremistische standpunten

De twaalf zijn van hun taak ontheven. Ze waren betrokken bij rechtse milities of hadden extremistische standpunten op internet geplaatst, melden Amerikaanse media. Er zou geen bedreiging zijn geweest voor Biden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om zwaarbewapende milities Washington: 'Dit is ons recht'

De twaalf werden eruit gefilterd tijdens een grootscheepse screening waarvoor ook de landelijke opsporingsdienst FBI werd ingeschakeld. De vrees voor een 'aanslag van binnenuit' is gegroeid na de gewelddadige bestorming van het parlement in Washington door aanhangers van de afzwaaiende president Trump.

Waarnemend minister van Defensie Miller zei eerder dat bij de inlichtingendiensten geen aanwijzingen zijn over dreigingen van geweld vanuit het Amerikaanse leger in aanloop naar de beëdiging.

'Elke steen omgekeerd'

Ook noemde Miller het screenen van de reservisten 'normaal'. Dat de soldaten worden nagetrokken die worden ingezet bij grote, streng beveiligde evenementen is volgens de bewindsman de standaard. 'Elke steen wordt omgekeerd' voor het beveiligen van de hoofdstad in aanloop naar de inauguratie van Biden, aldus Miller.

Voor de bewaking van het Capitool, het parlementsgebouw dat op 6 januari werd bestormd, waren al duizenden gardisten in Washington gestationeerd. In totaal worden 25.000 man ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor aanslag op Joe Biden 'van binnenuit' tijdens inauguratie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore