Gelukwensen voor opvolgers

Afscheidstoespraak Trump is vooral lofrede op zichzelf

19 januari 2021 22:57 Aangepast: 20 januari 2021 20:52
President Trump in zijn afscheidsrede die geplaatst werd op YouTube. Beeld © YouTube

De afscheidstoespraak van Donald Trump, een bijna 20 minuten durende video die dinsdagavond even na 22.00 uur (Nederlandse tijd) op YouTube werd gezet, is uitgelopen op een lofrede aan het adres van de scheidend president zelf. Trump ging uitvoerig in op de zaken die hij claimt in zijn ambtstermijn voor elkaar te hebben gekregen.

Zonder diens naam te noemen sprak hij over zijn opvolger, Joe Biden, die morgen wordt geïnaugureerd. "Deze week verwelkomen we een nieuwe regering en we bidden dat die Amerika met succes veilig en voorspoedig kan houden", zei Trump aan het begin van zijn toespraak.

Ook zei hij dat hij de aankomende regering 'geluk' wenst, 'een heel belangrijk woord'.

Politiek geweld 'niet getolereerd'

Over de opstand bij het Capitool op 6 januari zei Trump dat die het hele volk schrik aanjoeg. "Politiek geweld is een aanval op alles dat we als Amerikanen koesteren. Dat kan nooit worden getolereerd."

Daarnaast zei Trump onder meer dat hij er trots op is dat hij geen nieuwe oorlog begon, als 'eerste president in decennia'. Hij claimde ook dat hij China tegengas heeft gegeven en dat de opleving van de Amerikaanse economie aan hem te danken is.

Vertrek uit klimaatakkoord

Een ander behaald succes is volgens Trump het vertrek uit het klimaatakkoord van Parijs. Biden heeft al gezegd dat hij dat besluit terug wil draaien.

Het was de eerste keer in een week dat Trump van zich liet horen. De videoboodschap werd maandagavond opgenomen. De meeste vertrekkende presidenten hielden hun afscheidsrede live op tv.

De Trump-jaren zijn na vandaag voorbij. Correspondent Erik Mouthaan zet de hoogte- en dieptepunten van de 45ste president van de Verenigde Staten op een rij. Wat bereikte Donald Trump als president? En waar faalde hij? Dat lees je in dit artikel

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier dingen die ons zullen bijblijven van first lady Melania Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore