Migrantenkaravaan

Te voet door Mexico naar de VS: mensen uit Honduras hopen op Biden

19 januari 2021 18:23 Aangepast: 19 januari 2021 18:25
Om de zoveel maanden vetrekt er een migrantenkaravaan uit Honduras

Met het presidentschap van Joe Biden in aantocht is er weer een migrantenkaravaan vertrokken vanuit Centraal Amerika naar de grens van de Verenigde Staten. Duizenden mensen trekken te voet door Mexico, op weg naar Amerika. Het overgrote deel van de migranten komt uit Honduras, een land waar het leven voor velen een hel is geworden.

Tenzij je een enthousiaste backpacker bent, zal Honduras je weinig zeggen. Het relatief kleine land zit weggestopt tussen Guatemala en Nicaragua in het hart van Centraal Amerika. Toch vertrekt uit dit land elke paar maanden een karavaan van duizenden migranten richting de Verenigde Staten.

Honduras is drie keer zo groot als Nederland en ligt in het hart van Centraal Amerika Honduras is drie keer zo groot als Nederland en ligt in het hart van Centraal Amerika

Hondurese nachtmerrie

De standaardverklaring is dat Honduras een land is van armoede en geweld. Maar dit is niet ongewoon voor de regio: landen als El Salvador, Guatemala en Mexico hebben ook te maken met deze problemen. Toch ontvluchten veruit de meeste mensen Honduras. Want daar speelt nog veel meer – en de situatie is er schrijnender dan in de rest van de regio.

Bendes, orkanen en een president die verdacht wordt van drugshandel. Honduras wordt niets bespaard. Hondurese activisten zeggen dan ook dat migranten niet op weg zijn naar de Amerikaanse droom, maar eerder vluchten voor de Hondurese nachtmerrie.

Migrantenkaravaan

In een heuse migrantenkaravaan trekken duizenden Hondurezen door Guatemala en Mexico naar de Amerikaanse grens. Daar zijn ze onder het presidentschap van Trump jarenlang tegengehouden, wat geregeld voor schrijnende situaties aan de grens zorgde.

Trump zette ook Mexico en Guatemala onder druk om de migranten tegen te houden voordat de ze grens bereikten. Maar beide landen zijn niet echt in staat de duizenden migranten en halt toe te roepen.

Duizenden migranten zijn te voet onderweg naar de VS Duizenden migranten zijn te voet onderweg naar de VS

Moordhoofdstad van de wereld

Het geweld van criminele bendes in Honduras is de afgelopen jaren volledig uit de hand gelopen. Beruchte bendes hebben vrij spel en gaan regelmatig met elkaar op de vuist. In de noordelijke stad San Pedro Sula hebben de bendes hele woonwijken in handen en zijn straten een frontlinie geworden.

De politie is machteloos. Hondurezen die weigeren met de bendes mee te werken, moeten dit geregeld bekopen met de dood. Per jaar worden duizenden mensen omgebracht, moordenaars worden zelden aangehouden. Honduras staat ook wel bekend als de 'moordhoofdstad van de wereld'.

Elk jaar worden duizenden Hondurezen vermoord Elk jaar worden duizenden Hondurezen vermoord

President verdacht van drugssmokkel

Maar criminaliteit in Honduras beperkt zich niet tot de bendes. Zelfs de Hondurese president Juan Orlando Hernandez, in de volksmond bekend als JOH, wordt verdacht van drugssmokkel. Zijn broer Tony Hernandez zit al achter slot en grendel in de VS voor de smokkel van cocaïne.

Hernandez is geen populaire president. Bij zijn herverkiezing in 2017 was het vermoeden dat er werd gefraudeerd. In de daaropvolgende maanden gingen mensen massaal de straat op om nieuwe verkiezingen te eisen. De politie greep hard in, tientallen demonstranten werden doodgeschoten.

Bij protesten tegen de president kwamen tientallen om het leven. Bij protesten tegen de president kwamen tientallen om het leven.

JOH had het geluk dat hij werd gesteund door Trump, want onder Hernandez is Honduras een trouwe bondgenoot van de VS. Hondurezen in de migrantenkaravaan laten geregeld weten wat ze van de president vinden. De protestleus Fuera JOH ('weg met JOH') is, op weg naar de VS, geregeld te horen.

Zakkenvullers

Onder JOH is de corruptie niet meer in de hand te houden. Een internationale commissie die corruptie in Honduras moest bestrijden, werd in januari vorig jaar door de Hondurese president aan de kant gezet. Volgens schattingen verdwijnt bij sommige ministeries tegenwoordig bijna de helft van de begroting in de zakken van ambtenaren.

President JOH is een bondgenoot van Donald Trump President JOH is een bondgenoot van Donald Trump

Dan heeft Honduras ook nog te maken met klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde wordt het land steeds droger. Voor boeren betekent dit dat hun oogst steeds vaker mislukt en de grond onvruchtbaar wordt.

Bouwprojecten

Natuurgebieden staan daarnaast onder druk voor bouwprojecten. De bekende milieuactivist Berta Cáceres streed jarenlang voor het behoud van de natuur in Honduras – tot ook zij in 2016 werd vermoord.

Dat zich boven het land steeds vaker orkanen voordoen, lijkt de genadeklap. In november raasden de orkanen Eta en Iota over Honduras heen, met twee weken ertussen. Honderden mensen kwamen om het leven, duizenden raakte dakloos. Door overstromingen lag de infrastructuur van het land daarna aan diggelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 170 doden in Midden-Amerika door tropische storm Eta

Met armoede, geweld, corruptie en klimaatverandering stapelen de problemen in Honduras zich op en is het land nu voor velen een hel geworden. Niet verrassend dus dat bij elke aankondiging van een nieuwe karavaan duizenden mensen tegelijk zich verzamelen om te vertrekken. Zelfs onder het strenge immigratiebeleid van Trump waagde duizenden Hondurezen de tocht naar het noorden. Het is waarschijnlijk dat dit onder Biden alleen maar verder zal toenemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore