Gister nam ze afscheid

Vier dingen die ons zullen bijblijven van first lady Melania Trump

19 januari 2021 11:29 Aangepast: 19 januari 2021 12:04
Beeld © ANP

Naast Donald Trump is het vandaag ook de laatste dag van first lady Melania. De van oorsprong Sloveense echtgenote van de president nam vannacht al afscheid van Amerika in een videoboodschap. Ze liet de Amerikanen weten dat ze dankbaar was dat ze hun first lady mocht zijn.

Het waren vier aparte jaren in het Witte Huis. Niet alleen haar man, maar ook Melania wist geregeld op een opmerkelijke manier het nieuws te halen. Plagiaat, gelekte tapes, speculaties over haar huwelijk, het kwam allemaal voorbij. We hebben de vier meest gedenkwaardige punten op een rij gezet.

Ongelukkige kledingkeuze

Als er één ding is wat er altijd opviel aan Melania is het haar kleding. De first lady pakte graag uit met opvallende outfits, en dat kwam haar soms op veel kritiek te staan. Tijdens een werkbezoek aan Kenia ging de first lady op safari in een outfit met een tropenhelm. Een hoofddeksel dat kenmerkend was voor de Britse overheersers in de koloniale tijd. In Kenia ligt zo'n helm dus erg gevoelig. Nog ongelukkiger was haar kledingkeuze toen ze een detentiecentrum bezocht voor migrantenkinderen aan de Amerikaanse grens. Bij één van die bezoeken aan een centrum droeg Melania een groene jas met op de rug de tekst I really don’t care, do you? Volgens critici kwam zij hierdoor ongevoelig over en leek het alsof het lot van de kinderen haar weinig kon schelen.

De tropenhelm is voor veel Kenianen een pijnlijke herinnering aan de koloniale tijd De tropenhelm is voor veel Kenianen een pijnlijke herinnering aan de koloniale tijd

Beschuldigingen van plagiaat

Melania Trump werd meerdere malen beschuldigd van het plegen van plagiaat. Deze aantijgingen begonnen al voordat ze first lady was. Haar speech bij het Republikeinse congres in 2016 leek woord voor woord gekopieerd te zijn van de speech die Michelle Obama gaf bij het Democratische congres acht jaar eerder. Beschuldigingen van plagiaat kwamen later opnieuw bovendrijven. De brochure van een kinderproject zou zogenaamd door de first lady zelf geschreven zijn. Maar ook deze brochure leek verdacht veel op een eerder pamflet uit de Obama-jaren.

Antipestcampagnes

Het is gebruikelijk dat first lady's hun tijd in het Witte Huis benutten om zich in te zetten voor een zaak die hun aan het hart gaat. Voor Melania Trump was dit het bestrijden van pesten. Met haar Be Best-campagne hoopte ze het bewustzijn over pesten online te vergroten. Melania zou zelf ook de nodige ervaring hebben met pesten. In 2018 zei ze in een interview met ABC News dat ze de meest gepeste persoon ter wereld was. Ook de aanval op het Capitool door Trump-aanhangers zat haar dwars. Na de aanval beklaagde ze zich tegen haar staf dat ze weer het middelpunt was geworden van roddels en negatieve berichtgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Melania Trump: 'Ik word het meest gepest van iedereen'

Gelekte tapes

Doordat Melania Trump relatief weinig in het Witte Huis aanwezig was, was er niet veel bekend over haar dagelijkse bezigheden daar. In 2018 werden er audiotapes van haar gelekt die hier wat meer inzicht in gaven. In de tapes uit ze haar frustratie over haar tijd daar. Zo beklaagde ze zich over het feit dat ze zich moest bezighouden met onbelangrijke taken zoals de kerstversiering van het Witte Huis. Ook was ze van mening dat ze te negatief werd neergezet in de media, terwijl ze naar eigen zeggen toch echt haar best deed als first lady van Amerika.

Melania kreeg het ook zwaar te verduren nadat er een biografie over haar leven was verschenen, zoals te zien is op deze beelden:

In de biografie wordt Melania neergezet als de gewiekste wederhelft van haar man Donalld Trump, de Amerikaanse president. Zo reageren ze er in de Verenigde Staten op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore