Screening beveiligers

'Geen tekenen van dreiging vanuit leger bij inauguratie Biden'

19 januari 2021 03:10
Het Capitool en de omgeving in Washington DC is klaar voor de inauguratie. Beeld © ANP

In de Verenigde Staten heerste de afgelopen tijd de vrees dat sommige reservisten die aanstaand president Biden morgen bij zijn inauguratie moeten beschermen, juist een gevaar kunnen vormen. Daarvoor blijkt geen bewijs te zijn gevonden, liet waarnemend minister van Defensie Christopher Miller vannacht (Nederlandse tijd) weten.

De 25.000 nationale gardisten die naar Washington zijn gekomen worden in aanloop naar de inauguratie van morgen nog eens goed doorgelicht. Dat is niet zo bijzonder, zegt Miller, en duidt niet op eventuele dreiging. Volgens hem worden soldaten bij zwaar beveiligde evenementen standaard gescreend.

Assistentie FBI

De federale politiedienst FBI assisteert bij die screening. Miller zei dat "elke steen wordt omgekeerd" voor het beveiligen van de hoofdstad in aanloop naar de inauguratie van Biden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor aanslag op Joe Biden 'van binnenuit' tijdens inauguratie

Na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, waarbij vijf doden vielen, heeft de Amerikaanse overheid ongekende veiligheidsmaatrelen genomen rond het parlementsgebouw. De omgeving van het Capitool wordt zwaarbewaakt en is afgeschermd met onbeklimbare hekken en prikdraad. Publiek van buiten is niet meer toegestaan in een grote zone rond het gebouw.

Capitoolbestormers

Het Amerikaanse leger liet afgelopen dinsdag weten dat samen met de FBI ook wordt uitgezocht of er militairen waren onder de Capitoolbestormers op 6 januari. In samenwerking met de Secret Service worden gekeken of sommige van de militairen die de inauguratie van Biden beveiligen extra moeten worden nagetrokken.

De federale regering heeft een aantal parken, waaronder het National Mall, en bruggen over de rivier Potomac tussen de staat Virginia en het hoofdstedelijk district al dagen afgesloten. Meer dan tien metrostations in de Amerikaanse hoofdstad zullen gesloten zijn op de dag van Joe Bidens beëdiging.

Spanning rond inauguratie Biden: dit staat er te gebeuren

Correspondent Erik Mouthaan vertelt wat we kunnen verwachten tijdens de inhuldiging van Biden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore