Vanaf 26 januari

Trump heft reisbeperkingen op, maar Biden wil juist aanscherpen

19 januari 2021 01:46 Aangepast: 22 januari 2021 14:59
Een vrouw gaat langs de douane op het JFK-vliegveld in New York. Beeld © ANP

Scheidend Amerikaans president Donald Trump heft binnenkort de reisbeperkingen op voor buitenlanders die recentelijk in Brazilië of grote delen van Europa zijn geweest. Vanaf 26 januari zijn de beperkingen niet meer van kracht, bevestigt het Witte Huis. Maar, de aanstaande president Joe Biden heeft volgens een woordvoerder andere plannen.

De Amerikaanse regering overwoog in november al om de beperkingen op te heffen, die begin vorig jaar werden ingesteld. Intussen steunen volksgezondheidsfunctionarissen en leden van de corona-taskforce het opheffen. Op de dag dat de beperkingen aflopen gaat het beleid in dat reizigers een negatieve coronatest moeten laten zien.

Kort nadat het Witte Huis het nieuws bevestigde, plaatste een woordvoerder van de aanstaande president Joe Biden een verklaring op Twitter. De nieuwe regering zou juist niet van plan zijn om de maatregelen op te heffen, maar wil die juist aanscherpen met het oog op besmettelijkere mutaties van het coronavirus. 

Restricties sinds maart

Door de beperkingen konden buitenlanders die in de recentste twee weken in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland of de 26 Schengenlanden waren geweest de VS niet binnenkomen. De restricties voor reizigers vanuit Europa zijn er sinds maart. Sinds mei vallen reizigers vanuit Brazilië onder hetzelfde beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deel reizigers heeft negatieve coronatest nodig bij aankomst Nederland

Het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie zette vorige week zijn handtekening onder een bevel dat een negatieve coronatest verplicht stelt voor reizigers naar de VS. Luchtvaartmaatschappijen hoopten dat de nieuwe eisen de weg zouden vrijmaken voor het opheffen van de reisbeperkingen.

Luchtvaartlobby

Sinds die beperkingen van kracht zijn, is het luchtverkeer tussen de VS en sommige Europese landen met wel 95 procent afgenomen. In de afgelopen dagen zou de luchtvaartlobby de nodige druk hebben uitgeoefend op het Witte Huis.

Het Britse persbureau Reuters, dat maandag als eerste meldde dat de Amerikaanse beperkingen voor reizigers vanuit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië wordt opgeheven, had eerder al gemeld dat het Witte Huis voorlopig niet van plan is om datzelfde te doen voor reizigers vanuit China en Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel klachten over tickets en vouchers bij coronavakantiemeldpunt

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore