Coronabesmettingen

Trainen op de hotelkamer: het is chaos bij de Australian Open

18 januari 2021 20:31
Tennissers trainen tegen de muur van hun hotelkamer Beeld © AFP

Ze slaan maar een balletje tegen de muur van hun hotelkamer, want buiten trainen zit er voorlopig niet in. Tientallen tennissers die meedoen aan de Australian Open zitten twee weken in quarantaine, nadat er op hun vluchten richting Melbourne corona werd geconstateerd. En daar zijn ze alles behalve blij mee.

De regels in Melbourne, waar de Australian Open gespeeld wordt, zijn dan ook streng. De spelers moeten de hele dag op hun hotelkamer blijven, maar de tennissers die niet op een van de 'coronavluchten' zaten mogen elke dag een paar uur buiten gaan trainen.

Voor de 72 tennissers van die vluchten is die luxe er niet: zij zitten twee weken lang verplicht in isolatie. Dat zij nu niet op de baan kunnen trainen is een groot probleem. Sommige spelers, zoals de Zwitserse toptennisster Belinda Bencic, hebben daar een oplossing voor gevonden: 

Cultheld Cuevas

Naast Bencic valt ook de Uruguayaan Pablo Cuevas op. Hij is zelfs een waar internetfenomeen geworden tijdens zijn quarantaine. Op sociale media deelt hij meerdere video's van de avonturen op zijn hotelkamer: van het oefenen tegen de muur, surfen op zijn bed en zijn pogingen om toch nog te genieten van de zon: 

Muis op de kamer

Maar lang niet iedereen in isolatie blijft zo positief als Bencic en Cuevas. Veel spelers en trainers klagen over de omstandigheden in het hotel. Er is slechte wifi, slecht eten, een gebrek aan frisse lucht en een belabberde hygiëne. 

Dat blijkt ook uit het filmpje van de Kazachse tennisster Yulia Putintseva, die op haar kamer een bijzondere gast aantrof:

Toch maken sommigen het wel heel bont met hun klachten. Zoals Vanessa Sierra, de vriendin van tennisser Bernard Tomic, die ook in quarantaine zit. Op YouTube hield ze een minutenlange klaagzang over het eten, het moeten poepen in nabijheid van haar vriend en het feit dat ze voor het eerst in haar leven zelf haar haren heeft moeten wassen. 

'Een zooitje'

Nee, zo erg als Sierra vinden de meeste tennissers het nou ook weer niet. De Nederlandse Demi Schuurs zat niet op een van de coronavluchten en mag dus een paar uur per dag trainen.

Aan persbureau ANP vertelt Schuurs dat ze in vergelijking met de spelers in isolatie niets te klagen heeft, maar dat er vrij weinig op orde is in Melbourne. Debutante Rosalie van der Hoek verwoorde het kort en bondig: ''Het is hier een zooitje.''

De tennissers die nog mogen trainen, worden onder strenge beveiliging naar de baan gebracht. De tennissers die nog mogen trainen, worden onder strenge beveiliging naar de baan gebracht.

Schuurs: ''Ik beperk m'n dagen nu tot fysiek trainen en studeren. Ik ben bezig met een trainingsopleiding dus dat komt mooi uit.'' Voor van der Hoek is het iets minder simpel. Haar dubbelpartner moet wel in isolatie, dus samen trainen zit er niet in. 

Daardoor kan het zomaar zijn dat als ze elkaar straks weer zien, ze direct een wedstrijd moeten spelen. Want de Australian Open moet op 8 februari beginnen. Al zijn er steeds meer twijfels over of dat nog wel realistisch is. 

Kritiek op topspelers

Niet alle tennissers zijn op dit moment al in Melbourne aanwezig. Grote wereldsterren als Rafael Nadal, Novak Djokovic en Serena Williams bereiden zich in de stad Adelaide voor op het belangrijke toernooi. Ze worden vlak voor het begin met een privéjet naar Melbourne gevlogen. In Adelaide hebben ze alle vrijheid om te trainen wanneer ze willen. Oneerlijk, vinden de tennissers in Melbourne.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore