Hoogte- en dieptepunten

Geen oorlog, maar wel 400.000 doden: dit waren 4 jaar Trump

19 januari 2021 09:10 Aangepast: 19 januari 2021 12:03
Donald Trump, de 45ste president van de Verenigde Staten Beeld © ANP | AP | Associated Press | Patrick Semansky

De Trump-jaren zijn morgen voorbij. Correspondent Erik Mouthaan zet de hoogte- en dieptepunten van de 45ste president van de Verenigde Staten op een rij. Wat bereikte Donald Trump als president? En waar faalde hij?

Bereikt:

1. Donald Trump voerde een van de grootste belastingverlagingen ooit door. Met name de belasting die bedrijven betalen ging flink omlaag. Dat gaf een oppepper aan de economie, en zeker aan de beurs waar de bedrijven genoteerd staan. De vennootschapsbelasting kwam zo meer in lijn met de lagere tarieven die Europa tien jaar geleden al invoerde. Veel van de korting op inkomensbelasting ging echter naar de allerrijkste Amerikanen, en kon dus rekenen op veel verzet onder Democraten.

2. Een strenger immigratiebeleid. De president legde zo'n 800 km muur aan, langs de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Al voordat de coronacrisis inreizen onmogelijk maakte, zorgt hij ervoor dat er minder immigranten met een visum het land in kwamen, minder asielzoekers, minder vluchtelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grensmuur of grenshek? Ineens lijkt het Trump niet meer uit te maken

3. Geen oorlogen. Bill Clinton begon militaire conflicten in Somalië en Servië. George W. Bush begon oorlogen in Afghanistan en Irak. Obama stuurde troepen naar Syrië en greep in in Libië. Donald Trump startte een oorlog in.... nergens. Geen nieuw strijdtoneel en een verder terugtrekken van troepen uit Amerika's 'eindeloze oorlogen'.

4. Een vaccin in recordtempo. Bij begin van de corona crisis riepen alle experts dat het onmogelijk zou zijn om binnen een jaar een vaccin klaar te hebben. Trump spoorde de wetenschappers aan en paste de regels aan zodat niet alleen de proeffase, maar ook de autorisatie versneld verliep. Hoewel het uitdelen van de vaccins uiteindelijk moeizaam zou verlopen, is de snelle levering mede toe te schrijven aan zijn focus op een vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom Trump het coronavirus ineens serieus neemt

5. Een andere manier om naar de internationale economie te kijken. Trumps handelsoorlog met China leverde uiteindelijk geen duidelijke winnaar op. Maar hij heeft een nieuwe manier geïntroduceerd om te kijken naar globalisering. En die wordt ook overgenomen door Democraten. Veel kritischer richting China, meer nadruk op het behoud van banen in de VS, eerder nationalistisch dan gericht op wereldhandel. Dat is een koers waar veel Amerikaanse kiezers achter staan.

Falen:

1. Covid-19. In geen enkel land op aarde zijn zoveel mensen om het leven gekomen door het coronavirus. Het zijn er bij het vertrek van Donald Trump 400.000. Van elke 890 Amerikanen is er één gestorven. De VS wist de pandemie niet de baas te worden. En dat komt ook omdat Trump het virus van meet af aan onderschat heeft, afdeed als iets dat snel voorbij zou gaan en wel mee zou vallen. De belangrijkste taak van een president is zijn land veilig te houden. En dit is het grootste punt waarop Trump heeft gefaald.

2. Een aanval op het parlement. Het is ongekend dat president Trump weigerde de uitslag van de verkiezingen te aanvaarden en zijn aanhangers opzette om verhaal te halen. De president loog er op los over vermeende problemen bij de verkiezingen waarvoor geen enkel bewijs was. Hij eiste dat zijn aanhangers zouden vechten. Nou, dat deden ze. Een bestorming van het parlement: vijf doden. Naar het oordeel van een meerderheid van het parlement heeft Trump aangezet tot een gewapende opstand.

Bekijk ook: Zo balanceerde democratie VS urenlang op randje afgrond

Aanhangers van president Trump wilden voorkomen dat de verkiezing van Democraat Joe Biden zou worden bekrachtigd.

3. 3000 kinderen zijn gescheiden van hun ouders. Ze kwamen de grens over hun ongedocumenteerde ouders. En vervolgens werden ze uit de armen van hun moeders gerukt, al waren ze soms maar een jaar oud. Het was bewust beleid. Duizenden kinderen werden zo weggehaald bij hun ouders. Het doel was andere immigranten af te schrikken. Na jaren zijn nog steeds sommige kinderen niet herenigd met hun ouders. De harde lijn naar migranten was ook zichtbaar in Trumps voornemen om 'alle moslims tegen te houden' die naar de VS willen komen, wat uiteindelijk resulteerde in een inreisverbod vanuit zeven landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnames: van hun ouders gescheiden kinderen huilend bij grens VS

4. Het opblazen van alle politieke normen. Trump is de eerste president tegen wie maar liefst twee keer (1 en 2) een afzettingsprocedure werd gestart. Die een ander land onder druk zette om zijn politieke tegenstanders zwart te maken. Maar breder: die het land verdeelt. Kritische parlementsleden van kleur ‘moeten terug naar hun eigen land’, al zijn ze geboren in de VS. Hillary ‘moet de cel in’. Biden ook. Tussen marcherende neo-nazi's en witte nationalisten 'zitten ook goede mensen'. De toon van Trump, en de harde partijdigheid hebben de VS voorgoed veranderd.

5. Het moeras werd dieper. Zijn bedrijf, waar hij nog steeds geld aan verdient, streek miljoenen aan het verhuren van kamers aan secret service, buitenlandse reizen van de vicepresident werden omgeleid zodat hij in een Trump Hotel zou slapen, staatshoofden en ceo's konden iets geregeld krijgen als ze in het Trump Hotel verbleven, hij wilde de G7 naar een van zijn golfbanen halen. Hij maakte aan de lopende band reclame voor zijn merk, al is dat een overtreding van de wet, voerde campagne vanaf overheidsgrond zoals het Witte Huis, ook een overtreding. Hij omzeilde de justitiële commissie voor gratievoorzieningen en kortte de straffen in van vriendjes en mensen die geld betaalden aan zijn advocaat.

Bekijk ook: Zo zagen vier jaar president Trump eruit

Van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore