Eerst vergiftigd, nu vastgezet

Justitie in Rusland houdt Kremlin-criticus Navalny zeker maand vast

18 januari 2021 15:18 Aangepast: 18 januari 2021 17:17
Navalny met zijn vrouw Joelia onderweg naar Rusland. Beeld © AFP

Aleksej Navalny blijft minstens dertig dagen achter de tralies. De belangrijkste criticus van president Vladimir Poetin werd een dag na zijn terugkeer in Rusland voorgeleid aan een geïmproviseerde rechtbank in een politiebureau nabij de hoofdstad Moskou.

De 44-jarige Russische oppositieleider werd zondag bij zijn terugkeer op Russische bodem meteen gearresteerd. Zo'n tweehonderd aanhangers verzamelden zich dit weekend voor het streng bewaakte politiebureau. 

Dit zijn beelden van zijn arrestatie:

Moordpoging met zenuwgif

Navalny werd afgelopen zomer vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, op de weg terug naar Moskou vanuit Siberië. Onderzoekers van Bellingcat toonden aan dat de moordpoging werd uitgevoerd door de Russische geheime dienst FSB.

Navalny ontsnapte aan de dood en moest een maand herstellen in een ziekenhuis in Berlijn, waar hij ruim drie weken op de intensive care lag.

Agenten bewaken het bureau in Chimki, een voorstad van Moskou. Agenten bewaken het bureau in Chimki, een voorstad van Moskou.

De oppositieleider werd eerder door de Russische autoriteiten veroordeeld voor fraude. Dat proces is volgens het Europese Hof van Justitie oneerlijk verlopen.

De Russische autoriteiten zien Navalny als een lastpak, zegt correspondent Eva Hartog vanuit Rusland. "Volgens sommige commentatoren zelfs als een gevaar, en daarom doen ze hun best om van hem af te komen. Ze willen hem niet op vrije voet hebben en daarvoor wordt alles uit de kast getrokken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny ontlokt bekentenis over eigen vergiftiging: 'Het zat in de onderbroek'

Vliegtuig omgeleid

Het vliegtuig van Navalny werd gisteravond op het laatste moment omgeleid om hem weg te houden bij honderden van zijn aanhangers die hem een heldenonthaal wilden geven. In plaats daarvan volgde de geïmproviseerde zitting in het politiebureau. Hartog: "Niemand kan zich herinneren dat er ooit eerder zoiets heeft plaatsgevonden. Navalny noemde het zelf een 'ongekend niveau van wetteloosheid'."

Navalny blijft nu minstens dertig dagen vastzitten. Hij kreeg eerder een voorwaardelijke straf in 2014. "Nu zeggen de Russische autoriteiten dat hij de regels heeft geschonden van die straf door zijn verblijf in Duitsland. Ze willen dat de voorwaardelijke straf wordt omgezet in een echte gevangenisstraf", zegt Hartog.

Hierover volgt later deze maand een zitting. Mocht de straf inderdaad worden omgezet, riskeert Navalny 3,5 jaar cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland steunt sancties tegen Rusland vanwege vergiftiging Navalny

Kritiek

Vanuit verschillende landen is kritiek geuit op Navalny's arrestatie. Onder meer Duitsland, de VS en de Baltische staten verwijten de Russische machthebbers dat zij critici monddood maken. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties roept op de onmiddellijke vrijlating van Navalny en een 'grondig en onpartijdig onderzoek naar zijn vergiftiging'.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat niemand zich met het proces moet bemoeien. "Respecteer het internationaal recht, maak geen inbreuk op de nationale wetgeving van soevereine staten en pak de problemen in je eigen land aan", schrijft een woordvoerder van het ministerie in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore