'Mensen zijn ongerust'

Won popster Wine de verkiezingen in Oeganda? 'Het is niet na te gaan'

18 januari 2021 11:20 Aangepast: 18 januari 2021 11:26
Militairen omsingelen het huis van Bobi Wine. Beeld © Getty

Dit weekend werd zittend president Yoweri Museveni, aan de macht sinds 1986, opnieuw uitgeroepen tot winnaar van dubieus verlopen verkiezingen in Oeganda. Zijn grootste tegenstander, de populaire popster Bobi Wine, zit al vijf dagen in huisarrest en zegt dat hij voor zijn leven vreest.

De 76-jarige Museveni zou volgens de kiescommissie van het Oost-Afrikaanse land 58,6 procent van de stemmen hebben gekregen, zijn veel jongere opponent Wine (38) kreeg 34,8 procent.

Missende stembiljetten

Hoewel Museveni sprak van de 'eerlijkste verkiezingen ooit', wordt openlijk aan die uitslag getwijfeld. Lokale waarnemers zagen illegale stembureaus, vermiste stembiljetten en stembureaus die op veel plekken te laat open gingen. Ook werd het internet in het hele land afgesloten voor de verkiezingen.

Of de uitslag enigszins klopt, is daarom eigenlijk niet na te gaan, zegt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. "Het staat vast dat het stemmen op veel vlakken niet eerlijk is verlopen."

De populaire Wine claimt de overwinning, maar dat hoeft volgens haar niet waar te zijn. "Ondanks dat veel Oegandezen af willen van Museveni, heeft de president nog een grote groep aanhangers. Met name buiten de grote steden."

Aanhangers van Museveni vieren feest in de hoofdstad Kampala. Aanhangers van Museveni vieren feest in de hoofdstad Kampala.
In Oeganda is driekwart van de bevolking jonger dan 25, en die groep wil verandering. In Oeganda is driekwart van de bevolking jonger dan 25, en die groep wil verandering.

Huisarrest

Ondertussen zit Wine sinds vijf dagen samen met zijn vrouw vast in zijn woning, die is omsingeld door militairen. Hij zei eerder tegen de Britse krant The Guardian dat hij vreest voor zijn leven. De muzikant die beroemd werd met protestliederen communiceert graag via Twitter. Maar sinds een dag is niets meer van hem vernomen.

Houttuin: "Er is even een moment van radiostilte en dat maakt mensen ongerust. Partijgenoten of journalisten worden door ordetroepen tegengehouden. Vanmorgen is ook een inval gedaan bij het partijkantoor van Wine."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze Afrikaanse popster is van plan Oegandese dictator van de troon te stoten

Via het Twitter-kanaal van zijn partij National Unity Platform liet Wine weten dat hij de verkiezingsuitslag wil aanvechten. De situatie doet denken aan die met de vorige tegenstander van Museveni, Kizza Besigye, die in 2016 ook werd opgepakt voor de verkiezingen en de uitslag tevergeefs wilde aanvechten voor de rechter.

Tientallen doden

Houttuin ziet ditmaal dat Bobi Wine 'de macht van de straat’ heeft omdat veel enthousiaste, jonge Oegandezen in aanloop naar de verkiezingen naar buiten gingen.

Toch geeft ze Wine weinig kans op het presidentschap. "De afgelopen dagen is maar weer gebleken hoe machtig Museveni en het staatsapparaat is. Bijeenkomsten van jongeren werden al snel neergeslagen door regeringstroepen, met tientallen doden tot gevolg. Dat schrikt af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore