Troepen doorgelicht

Angst voor aanslag op Joe Biden 'van binnenuit' tijdens inauguratie

18 januari 2021 09:10 Aangepast: 18 januari 2021 09:40
Reservisten van de Nationale Garde bewaken de hoofdstad. Beeld © ANP

In de VS bestaat al enige tijd de angst voor een aanslag tijdens de plechtigheid waarbij Joe Biden woensdag wordt ingehuldigd als president. Defensiekopstukken zijn bezorgd dat zo'n aanslag weleens van binnenuit, door leden van de Nationale Garde, zou kunnen plaatsvinden en vragen de FBI om een grondige screening.

In verband met Bidens inauguratie komen zo'n 25.000 nationale gardisten naar Washington. Die worden allemaal nog eens goed doorgelicht, meldt persbureau AP. Het onderstreept de vrees dat een aantal van de mensen die de stad de komende dagen moeten beschermen, een bedreiging kunnen vormen voor de aanstaande president en andere aanwezige hoogwaardigheidsbekleders.

Geen aanwijzingen

Minister van Defensie Ryan McCarthy zegt zich bewust te zijn van de dreiging en hij drukt gardecommandanten op het hart om hun gelederen de komende dagen nog eens goed onder de loep te nemen. Hij voegt daaraan toe dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat er gevaarlijke elementen binnen de garde zouden zijn.

De enorme onderneming laat de buitengewone veiligheidsproblemen zien die Washington in zijn greep hebben gehouden na het oproer van 6 januari in het Capitool door pro-Trump-relschoppers. Daarbij vielen vijf doden. Op de beelden hieronder is te zien waar het misging:

Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.

Geen grote demonstraties

De vrees bestond ook dat er afgelopen weekend grote protestdemonstraties zouden zijn van Trump-aanhangers, maar die waren er niet of nauwelijks, en ze verliepen zonder veel problemen. De politiemacht die in veel steden uit voorzorg was opgetrommeld, was in de meeste gevallen veel groter dan het aantal Trump-aanhangers dat tegen de verkiezingsuitslag kwam protesteren.

De FBI had gewaarschuwd voor gewapende en mogelijk gewelddadige protesten in aanloop naar de beëdiging van president Biden. Problemen dreigden in alle vijftig hoofdsteden van de staten van de Verenigde Staten en in de Amerikaanse hoofdstad Washington. In een interne memo uitte de FBI de verwachting dat demonstraties al op zondag zouden kunnen beginnen en dat ze naar verwachting door zullen gaan tot de inauguratie woensdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'De held van het Capitool': politieagent Eugene Goodman wist erger te voorkomen

'Verkiezingen gestolen'

"Het stelde vandaag niets voor en we zijn blij dat dat zo was", zei een woordvoerder van de staat Pennsylvania, waar een mogelijk gewelddadige demonstratie verwacht werd bij het regeringsgebouw in Harrisburg. Ook in de hoofdsteden van de andere vijftig staten waren de veiligheidsdiensten bedacht op protesten die weleens uit de hand konden lopen, zoals bij het Capitool op 6 januari.

In Harrisburg kwam maar een kleine groep betogers opdagen, onder wie de 34-jarige Alex. De stukadoor uit Hershey wilde zijn steun voor Trump komen betuigen, maar zag dat de opkomst tegenviel. "Er gebeurt hier niets", zei Alex die net als de president vindt dat de verkiezingen zijn gestolen. Hij zei ook bij de demonstratie aanwezig te zijn geweest op 6 januari in Washington. Maar aan de bestorming van het Capitool had hij niet deelgenomen.

Ook in Lansing in Michigan was er weinig animo voor het protest. Een klein groepje had zich daar verzameld. Sommigen droegen wapens. "Ik ben hier niet om geweld te plegen en ik hoop dat niemand hierheen komt om gewelddadig te zijn", zei een man op het grasveld voor het parlementsgebouw. Op zijn hoofd droeg hij een Make America Great Again-pet. Tegen het vallen van de avond keerden de betogers weer naar huis terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Biden wil direct aantal besluiten Trump terugdraaien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore