Na revalidatie in Berlijn

Oppositieleider Navalny opgepakt bij terugkeer op Russische bodem

17 januari 2021 19:14 Aangepast: 18 januari 2021 16:09
Aleksej Navalny en zijn vrouw Yulia aan boord van het vliegtuig. Beeld © AFP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is kort na zijn terugkeer in Rusland aangehouden. Hij vertrok gisteren per vliegtuig vanuit Berlijn, waar hij maandenlang moest herstellen van een novitsjokvergiftiging.

Het toestel waarmee hij vanuit Berlijn naar Moskou vloog moest op het laatste moment uitwijken naar een andere luchthaven. Het landde op Sjeremetjevo, de grootste luchthaven van Moskou, en niet zoals gepland op Vnukovo. Bij de paspoortcontrole werd Navalny aangehouden. Zijn advocaat mocht niet met hem mee.

Arrestatie

Navalny is een van de prominentste critici van de Russische president Poetin. Hij werd in augustus tijdens een reis naar Siberië vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, dat in zijn onderbroek zou zijn aangebracht. Volgens zijn aanhangers zit Poetin achter die vergiftiging.

In de video hieronder is te zien dat Navalny aan boord van het vliegtuig nog grapjes maakte over een mogelijke arrestatie:

Navalny wist dat hij met zijn terugkeer naar Rusland een jarenlange celstraf riskeerde. Hij is daar namelijk veroordeeld voor fraude en kreeg daarvoor een voorwaardelijke celstraf, maar de autoriteiten hebben gevraagd de straf om te zetten in een gevangenisstraf. Volgens het Europese Hof van Justitie was het proces tegen Navalny niet eerlijk.

Bij het aan boord gaan in Berlijn zei hij tegen verslaggevers: "Ik, gearresteerd? Ik ben een onschuldig persoon." Zijn terugkeer naar Rusland noemde hij 'het beste moment van de afgelopen vijf maanden'. "Ik voel me geweldig. Eindelijk keer ik terug naar mijn woonplaats."

'Voorwaarden proeftijd overtreden'

De Russische autoriteiten hebben bevestigd dat de politicus gearresteerd is. Dat zou zijn vanwege het overtreden van de voorwaarden van zijn proeftijd, stellen ze. Navalny's vrouw en woordvoerster, die hem vergezelden op de vlucht naar Rusland, zijn niet aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland steunt sancties tegen Rusland vanwege vergiftiging Navalny

Navalny wordt momenteel vastgehouden op een politiebureau in de buurt van het vliegveld. Dat zegt zijn advocaat, die hem niet zou mogen bezoeken 'omdat het nacht is'. 

Op vliegveld Vnukovo, waar Navalny eigenlijk zou landen, hield de politie eerder ook al verschillende mensen aan. Een menigte die Navalny opwachtte, werd verwijderd. Supporters riepen leuzen als 'Rusland zal vrij zijn' en 'Navalny! Navalny!'

Volgens Rusland-correspondent Eva Hartog daagt Navalny met zijn terugkeer de machthebbers bewust uit. "Hij dwingt ze hun kaarten te laten zien."

EU-landen eisen maatregelen

De EU-lidstaten Litouwen, Letland en Estland roepen op tot Europese maatregelen tegen Moskou. De drie Baltische staten noemen de aanhouding volstrekt onacceptabel en eisen de onmiddellijke vrijlating van Navalny. 

Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, vindt de arrestatie onaanvaardbaar. In een tweet roept hij de Russische autoriteiten op Navalny meteen vrij te laten.

 

De toekomstig Nationaal Veiligheidsadviseur van aankomend president van de VS Joe Biden noemt Navalny's arrestatie een schending van de mensenrechten. Deze 'aanvallen' van de Russische machthebbers in het Kremlin zijn ook een belediging voor het Russische volk dat wil dat hun stem wordt gehoord, twittert Jake Sullivan.

Afgelopen oktober vertelde oppositieleider Navalny over de vergiftiging met het zenuwgas novitsjok:

In zijn eerste tv-interview na de vergiftiging vertelde hij verder over de dader ('Poetin') en maakte hij grapjes over zijn revalidatie.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny ontlokt bekentenis over eigen vergiftiging: 'Het zat in de onderbroek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore