'Ben je oké?'

Oplettende Amerikaanse serveerster redt mishandelde jongen met briefje

17 januari 2021 21:04 Aangepast: 17 januari 2021 21:06
Het jongetje was met zijn ouders in een restaurant. Beeld © Google Maps / politie Orlando

Een jongetje in een restaurant in het Amerikaanse Orlando mocht van zijn ouders niet eten, was akelig stil en zat onder de blauwe plekken. Bij serveerster Flavaine Carvalho gingen de alarmbellen af. Ze schreef hem een briefje, belde de politie, en redde zo waarschijnlijk zijn leven.

De 11-jarige jongen was op nieuwjaarsdag met zijn moeder, stiefvader en zijn halfzusje uit eten in een restaurant in Orlando. Serveerster Flavaine Carvalho was die dag aan het werk en merkte op dat het jongetje niets bestelde en niets at toen er eten op tafel stond. Ook merkte ze op dat er een schram tussen zijn wenkbrauwen zat.

Blauwe plekken

Ze vond het een vreemde situatie en vroeg of het eten en drinken wel smaakte. Toen een van de volwassenen antwoordde dat de jongen thuis zou avondeten, kreeg ze nog meer argwaan. "Je weigert een kind geen eten, zeker niet in een restaurant", zegt Carvalho tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Vervolgens zag ze blauwe plekken op de zijkant van het gezicht van de jongen en op zijn arm en besloot ze iets te doen. "Ik kon hem niet weg laten gaan zonder hulp te bieden."

Flavaine Carvalho wist met haar actie de jongen te redden. Flavaine Carvalho wist met haar actie de jongen te redden.

Carvalho schreef een briefje met de vraag 'Ben je oké?'. Ze liet het aan de jongen zien terwijl ze achter zijn ouders stond, zodat die het niet zouden opmerken. Bij het zien van de vraag schudde het jongetje 'nee'.

Daarop maakte ze een ander briefje met 'Heb je hulp nodig?'. Volgens Carvalho knikte de jongen instemmend en maakte hij met z'n handen een beweging waaruit ze afleidde dat hij niet wist wat hij moest doen. Carvalho wel: ze lichtte haar baas in en belde de politie.

Het briefje dat Carvalho aan de jongen liet zien. Het briefje dat Carvalho aan de jongen liet zien.

Geslagen met bezem

Toen de agenten arriveerden, namen ze de jongen apart. Hij vertelde hen dat hij mishandeld werd door zijn stiefvader. Die zou hem hebben geslagen met een houten bezem, ondersteboven aan een deur hebben gehangen, vast hebben gebonden en geregeld niks te eten hebben gegeven. Ook moest hij vaak dertig minuten 'planken'. Haalde hij dat niet, dan werd hij geslagen.

Na onderzoek bleek dat hij negen kilo te licht was voor zijn leeftijd. Ook zat zijn lichaam onder de blauwe plekken. 

Marteling

Beide ouders zijn gearresteerd en zitten vast. De 11-jarige jongen en zijn 4-jarig halfzusje zijn uit huis geplaatst. Zij is niet mishandeld, laat de politie weten.

"Wat dit kind heeft meegemaakt is marteling", zegt Erin Lawler van de lokale politie. "Als mevrouw Carvalho niets had gezegd, was dit jongetje waarschijnlijk niet meer lang in leven geweest. Door haar zijn twee kinderen gered."

Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is 24 uur per dag, zeven dagen per week telefonisch bereikbaar op 0800-2000 (gratis nummer). Meer informatie: veiligthuis.nl

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jorien is als kind mishandeld: 'Vroeg iemand maar hoe het met me ging'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore