Verkiezing gewonnen

'Verbinder' Laschet nieuwe leider van CDU

16 januari 2021 11:28 Aangepast: 16 januari 2021 13:04
Armin Laschet Beeld © EPA

Armin Laschet is gekozen tot de nieuwe voorzitter van Duitslands grootste regeringspartij CDU. Hij wordt mogelijk de opvolger van Angela Merkel, die dit najaar na liefst zestien jaar afzwaait als bondskanselier van Duitsland. "Hij is een verbinder die doorgaat op de lijn die Merkel heeft ingezet", zegt Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans.

Vandaag bepaalden de 1001 gedelegeerden van de christen-democratische CDU op een virtueel congres wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. Een eerste stemronde bood nog geen uitkomst. Een tweede ronde wel: Laschet won met 521 tegenover 466 stemmen van Merz. 

"Het is duidelijk een keus voor een voortzetting van de politiek van Merkel. Een verbinder in de partij", reageert correspondent Jeroen Akkermans. Het is een man van het midden, die voor een groot deel de lijn van Merkel wil doorzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie volgt Merkel op als leider van het machtige CDU? Dit zijn de drie topkandidaten

Goed bekend met Nederland

"Laschet is goed bekend met Nederland als minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland. De afgelopen periode heeft hij veel contact gehad met Nederland, met name tijdens de corona-pandemie", zegt Akkermans. 

Formeel wordt de uitslag van de verkiezing pas op 22 januari bekend. "Er is ook met post gestemd om er zeker van de zijn dat de verkiezing eerlijk verloopt."

Laschet wordt dus de nieuwe partijleider van het CDU, dat nu bovenaan de Duitse peilingen staat. Of hij ook de nieuwe bondskanselier van Duitsland zal worden, is nog even afwachten. "De kanselier wordt in maart bepaald", zegt Akkermans. "Het CDU zal even aankijken hoe het in de peilingen gaat. Het CDU staat ver voor op dit moment. Als de peilingen inzakken, heeft het CDU toch een groot probleem en zou het kunnen dat er wordt gekozen voor een ander." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore