Toch geen Amerikaan

Goed nieuws voor duif Joe: hij mag blijven leven

15 januari 2021 21:59

Duif Joe hoeft toch niet dood. De duif kwam afgelopen kerst aangevlogen in een tuin in Australië. Uit de ring die om zijn poot zat, kon worden afgeleid dat hij helemaal uit de VS was overgevlogen. En dat is in Australië een doodvonnis.

Joe zou namelijk gevaarlijke ziektes bij zich kunnen dragen en die mogelijk introduceren in Australië. Smeekbedes van Kevin Celli-Bird, de man in wiens tuin Joe kwam aanvliegen, mochten niet baten. Hij mocht het dier niet vangen en in huis houden. Nee, Joe moest worden afgemaakt, hielden de autoriteiten vol. Zelfs vicepremier McCormack bemoeide zich ermee: "Pech gehad Joe. Vlieg naar huis of onderga de consequenties."

Iets klopte niet

De regering was onverbiddelijk. Tot vandaag, meldt de Britse nieuwszender SkyNews nu. Nadat Celli-Bird de publiciteit zocht en het verhaal wereldnieuws werd, merkten veel duivenliefhebbers al op dat er iets niet klopte. Het was helemaal niet zo waarschijnlijk dat Joe uit de VS was komen overvliegen. Die 13.000 kilometer die hij moest hebben afgelegd was natuurlijk al erg ver, maar vooral: er klopte niks van de code op de ring.

Hij droeg inderdaad een Amerikaanse ring, maar dan wel eentje die gebruikt wordt voor een heel andere soort duiven. Al snel bleek dat duivenmelkers in de regio rond Melbourne geregeld Amerikaanse ringen bestellen om hun duiven te nummeren. Joe is waarschijnlijk gewoon een doodgewone Australische duif. De regering heeft laten weten daarom geen actie te zullen ondernemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijzondere ontdekking: bericht postduif na meer dan honderd jaar gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore