Grafrust verstoord

Concentratiekamp Buchenwald waarschuwt: kom niet sleeën hier

15 januari 2021 21:40 Aangepast: 16 januari 2021 15:30
Kamp Buchenwald, nabij Weimar in de Centraal-Duitse deelstaat Thüringen. Beeld © AFP

De sneeuw in Duitsland zorgt voor onverwachte problemen. Sommige bezoekers gebruiken de massagraven bij het concentratiekamp Buchenwald om vanaf te sleeën. De beheerder van het kamp in de Centraal-Duitse deelstaat Thüringen is daarover duidelijk: doe dat niet.

Vanwege de coronapandemie zijn wintersportaccommodaties in de buurt gesloten. "Als triest gevolg daarvan vinden steeds meer mensen hun weg naar Buchenwald", zegt een historicus tegen de BBC. Op de massagraven rond het kamp zijn vorige week sleesporen ontdekt.

Grafrust verstoord

Volgens de beheerder van Buchenwald wordt daardoor de grafrust van omgekomen gevangenen verstoord. "We vragen bezoekers van de herdenkingsplek om zich op passende wijze te gedragen", staat te lezen op de website.

Buchenwald heeft de beveiliging op en rond het terrein aangescherpt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning: 'Buchenwald herinnert aan gruwelijkheden van de mens'

Buchenwald was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het grootste nazikamp op Duits grondgebied. Naar schatting 56.000 mensen kwamen er om het leven door honger en kou, uitputtende dwangarbeid of gruwelijke medische experimenten. Weer anderen werden simpelweg vermoord door de SS.

Na de bevrijding in 1945 werd Buchenwald tot een afschrikwekkend symbool van het nazibewind. Foto's van bergen lichamen, bijna verhongerde gedetineerden en geïnterneerde kinderen gingen de wereld rond.

Naar schatting 4500 Nederlanders hebben een korte of langere periode in Buchenwald gevangengezeten, onder wie de latere premier Willem Drees.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore