Ze zien eruit als een koffiefilter, maar vanaf maandag zijn ze voor iedereen in de Duitse deelstaat Beieren verplicht: een FFP2-masker. Mogelijk loopt binnenkort heel Duitsland met het medische mondmasker rond. Wat is zo’n FFP2-masker? En waarom werken ze beter om de verspreiding van corona tegen te gaan?
Dat een mondkapje verplicht is, dat is niet nieuw bij ons of bij onze oosterburen. In Duitsland geldt de mondkapjesplicht al langer dan in Nederland. Maar nog niet eerder werd een specifiek masker verplicht, zoals dat nu in Beieren gaat gebeuren.
Wat is een FFP-mondmasker?
FFP staat voor Filtering Face Piece. De maskers zijn door de Europese Unie gecertificeerd. Dat betekent dat ze aan de Europese norm voldoen. Er zijn meer soorten FFP mond-neusmaskers:
- Het FFP1-masker is het minst filterende masker. Het wordt voornamelijk gebruikt als stofmasker, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Maar dit masker is niet gemaakt voor het tegenhouden van virusdeeltjes of bacteriën, die fijner zijn.
- Het FFP2-masker houdt minimaal 94 procent van de aerosolen tegen. Daarom biedt het bescherming tegen virusdeeltjes, zoals van het coronavirus, of bacteriën.
- Het FFP3-masker houdt minimaal 99 procent van de aerosolen tegen en is daarmee het meest filterende mondmasker. Dit masker wordt gebruikt tegen zeer fijne deeltjes, zoals asbest.
Verschil met niet-medisch mondkapje
In Nederland adviseert het RIVM het dragen van niet-medische mondkapjes om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het principe van deze mondkapjes is dat je eigen aerosolen worden tegengehouden door het kapje. Zo bescherm je dus anderen. Het voordeel aan een FFP2-mondmasker is dat zo’n masker ook de aerosolen van anderen tegenhoudt. Daarmee bescherm je dus ook jezelf tegen bijvoorbeeld virusdeeltjes.
Hieronder zie je hoe niet-medische mondkapjes precies corona stoppen:
Mondkapjes: zo stoppen ze corona
Kritiek
In de Duitse deelstaat Beieren is zo’n niet-medisch mondkapje vanaf maandag dus niet meer voldoende. Dat besluit kan op kritiek rekenen. De prijs van een FFP2-mondmasker is namelijk een stuk hoger dan dat van een niet-medisch mondkapje.
De prijzen zijn makkelijk te vergelijken. Zowel een FFP2-masker als een niet-medisch mondkapje is maar eenmalig te gebruiken. En dan is een FFP2-mondmasker van 4 tot 6 euro per stuk vrij duur. Een niet-medisch mondkapje kost gemiddeld 20 cent per stuk.

'Arme mensen uitgesloten'
Duitse politici maken zich zorgen dat arme mensen de mondmaskers niet kunnen betalen. Zoals ook Katja Kipping van de Duitse partij Die Linke. Zij zegt tegen de Duitse krant Der Spiegel: "Arme mensen zullen zo volledig van het openbare leven worden uitgesloten."
Daarom klinkt in Duitsland de roep naar subsidie of een vergoeding voor de mondmaskers. Dat gebeurde eind vorig jaar ook al. Duitse ouderen kregen toen kosteloos een aantal FFP2-mondmaskers thuisgestuurd. Op dit moment zijn daar nog geen plannen voor.
Volgt heel Duitsland?
Wel zijn er plannen om het FFP2-masker in heel Duitsland te gaan verplichten. Volgens Duitse media is dat een van de maatregelen die op tafel liggen bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze wil vanaf volgende week de teugels flink aanhalen, uit angst voor de coronamutaties die steeds vaker opduiken.