'Ga maar bij Obama'

Geheime dienst mocht niet naar wc bij Ivanka Trump, alternatief kostte ton

14 januari 2021 21:40 Aangepast: 15 januari 2021 09:23
Het huis van Jared Kushner en Ivanka Trump in Washington, DC. Beeld © ANP / dpa

De beveiligers van de Amerikaanse geheime dienst die belast zijn met de bewaking van het echtpaar Ivanka Trump en Jared Kushner, hebben de afgelopen vier jaar geen gebruik mogen maken van de zeker zes wc's in hun huis in Washington. In plaats daarvan werd in de buurt voor 3000 dollar per maand een appartement gehuurd waar ze voor toiletbezoek heen gingen.

De situatie bestaat sinds het echtpaar in 2017 in het herenhuis ging wonen. Beiden zijn sinds zijn aantreden werkzaam als adviseur van president Donald Trump.

'Ga maar bij Obama'

Het huis staat in de chique wijk Kalorama. Voordat het appartement werd gehuurd waarin het beveiligingspersoneel zijn behoefte kon doen, werd geregeld een beroep gedaan op noodoplossingen.

In het begin ging dat om een mobiel toilet dat midden op de stoep stond, maar daar maakten buurtbewoners met succes bezwaar tegen. De agenten gingen ook geregeld naar de wc bij de intussen afgezwaaide president Barack Obama, in wiens tuin een garage stond waarvan de geheime dienst een commandopost had gemaakt. Ook werd weleens gebruikgemaakt van het toilet van vicepresident Mike Pence, maar die bleek toch te ver weg te wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trumps schoonzoon Kushner voortaan weggehouden bij vertrouwelijke informatie

Het huurcontract van het appartement loopt in september af. In vier jaar tijd zal het bedrag aan huur dan zijn opgelopen tot 144.000 dollar, schrijft het dagblad Washington Post (omgerekend bijna 120.000 euro).

Witte Huis ontkent

Het Witte Huis ontkent dat de geheim agenten niet naar binnen mochten in het huis van Kushner en Trump en beweert dat de geheime dienst zelf het initiatief nam voor wc-bezoek elders. Maar de Washington Post sprak met een betrokkene die zegt dat de beveiligers toch echt op verzoek van de familie buiten werden gehouden.

Veel buurtbewoners waren verontwaardigd toen het echtpaar Trump-Kushner in Kalorama kwam wonen. Ze zouden met hun 'lawaaiige' en 'protserige' uitstraling niet goed in de wijk passen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore