Waarschijnlijk overleden

Beroemde raaf Tower of London plotseling verdwenen

14 januari 2021 03:31 Aangepast: 14 januari 2021 03:47
Raaf Marlina. Beeld © Tower of London / Twitter

Een van de beroemde raven die de Tower of Londen bewaken is verdwenen. Volgens medewerkers van de bekende vesting is het dier vermoedelijk overleden. Volgens een eeuwenoude legende beschermen de vogels de monarchie en de Tower zelf.

De vogel genaamd Merlina is al sinds een paar weken niet meer gezien bij het middeleeuwse paleis. Volgens een woordvoerder van de Tower "wijst haar afwezigheid erop dat ze helaas is overleden". Hij voegt daar aan toe: "Merlina was de onbetwiste leider van de groep, de koningin van de Tower-raven."

Omvallen koningshuis

Volgens de legende zouden het Britse koningshuis en de vesting zelf omvallen als er minder dan zes raven zich rondom het gebouw zouden bevinden. Koning Charles II vaardigde zelfs een decreet uit dat ervoor moest zorgen dat er altijd minimaal een zestal aanwezig zou zijn. Winston Churchill bemoeide zich ooit met de dieren toen er nog maar eentje over was. 

Momenteel zijn er nog zeven overgebleven raven bij de Tower of London, dus het koningshuis is voorlopig veilig.  

Christopher Skaife, de traditionele ravenmeester die voor de vogels zorgt, verklaarde in rouw te zijn door het verlies van Merlina. "Ik weet dat veel van jullie bedroefd zijn om dit nieuws", schreef hij op Facebook. "Niemand meer dan ik. Daarom zal ik een paar dagen afwezig zijn."

Broedprogramma

De Tower of London zegt nog niet van plan te zijn om een vervanger voor Merlina aan te wijzen. In 2018 werd een broedprogramma begonnen om de groep vogels op peil te kunnen houden. In mei van 2019 werden voor het eerst in dertig jaar vier kuikens geboren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode meeuw met mondkapje aan poot te zien in Rotterdams museum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore