Videoboodschap

Trump roept op tot eenheid, maar geen woord over impeachment

14 januari 2021 01:36 Aangepast: 14 januari 2021 11:04
Trump richt zich tot het Amerikaanse volk in een videoboodschap. Beeld © Getty Images

Donald Trump heeft in een video op Twitter opgeroepen tot eenheid, in een reactie op de bestorming van het Capitool van vorige week door zijn aanhangers. Maar de president repte met geen woord over de impeachmentprocedure die enkele uren eerder tegen hem werd begonnen.

In de video veroordeelt Trump de aanval op het parlementsgebouw. Hoewel hij het op de bewuste avond naliet, zegt de president nu dat een "echte aanhanger" van hem politiek geweld niet zou tolereren en dat de bestormers "onze beweging niet steunen".

Twitterpagina

De video werd gepost op een Twitterpagina genaamd The White House. Trumps eigen account en pagina is door Twitter opgeschort als gevolg van de bestorming van het Capitool. 

De president roept iedereen die achter zijn beleid staat op om te proberen de maatschappelijke spanningen te doen afnemen. Trump riep de Amerikanen verder op om "over de passies van het moment" heen te komen. Bekijk de toespraak van Trump hier:

Eerder op de dag werd in het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse lagerhuis, gestemd voor het afzetten van Trump. De president wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand vanwege zijn rol bij de rellen rond het Capitool.

'Historisch'

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat twee keer tegen dezelfde president een afzettingsprocedure wordt begonnen. Correspondent Erik Mouthaan noemde het een 'historisch' besluit.

232 leden van het Huis van Afgevaardigden schaarden zich gisteren achter het voorstel, onder wie tien Republikeinen. 197 leden stemden tegen. 

Beslissing Senaat

Het is nog maar de vraag of Trump daadwerkelijk wordt afgezet. Daarover moet nu worden beslist in de Senaat. Tweede derde van de senatoren moet instemmen met het verwijderen van Trump. Zijn Republikeinse partij heeft nu nog een meerderheid in de Senaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetting president Donald Trump

Verdeeldheid over vervolgstap in Senaat

In de Senaat heerste gisteren al verdeeldheid tussen Democratische en Republikeinse leiders over de volgende stap in de impeachmentprocedure. De Democratische fractieleider Chuck Schumer zei dat het proces in de Senaat wat hem betreft nog in de laatste week van Trumps ambtstermijn kan worden gevoerd. 

De Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell sloot dat meteen uit. "Zelfs als het proces in de Senaat deze week zou beginnen en snel zou verlopen, zal er geen eindoordeel zijn voordat Trump het Witte Huis heeft verlaten", zei McConnell, die wel achter de impeachmentprocedure staat. Het presidentschap van Trump komt komende woensdag ten einde.  

Impeachment: zo ontsla je de president van Amerika

Er wordt een impeachment-onderzoek in gang gezet om te kijken of president Donald Trump afgezet kan worden. Onze correspondent Erik Mouthaan legt je uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore