Ga naar de inhoud
Dikke pech

Duitser vergeet wachtwoord van harde schijf: 180 miljoen in bitcoins onbereikbaar

Archieffoto Beeld © Getty

Stefan Thomas heeft een harde schijf met daarop bitcoins ter waarde van ruim 180 miljoen euro. Die zit gebakken, zou je denken, maar de Duitser heeft één probleem: hij is het wachtwoord van de schijf vergeten en kan niet bij zijn geld.

Thomas is computerprogrammeur en woont in de Amerikaanse stad San Francisco. Tien jaar geleden kreeg hij 7.002 bitcoins voor het maken van een video waarin hij uitlegde hoe bitcoins werken. Op dat moment waren de bitcoins in totaal iets minder dan 28.000 euro waard. Thomas besloot ze te bewaren in een digitale kluis op een externe harde schijf.

Dit
Lees ook:
Dit gezin verkocht alles voor bitcoins, nu is het cashen: 'Gelukkiger dan ooit'

Tien jaar later zijn zijn bitcoins omgerekend ongeveer 180.660.000 euro waard. Tijd om te incasseren, dacht Thomas, maar zonder wachtwoord van de harde schijf is hij nergens en dat wachtwoord kan hij zich dus niet meer herinneren. Eindeloos proberen tot hij het juiste wachtwoord raadt is geen optie. Thomas gebruikt namelijk een IronKey-schijf. Dat is een extra beveiligde harde schijf die zichzelf na tien foute inlogpogingen automatisch en onherroepelijk versleutelt.

8 van de 10 pogingen verspeeld

Thomas is inmiddels de wanhoop nabij en heeft nog maar twee kansen over. Hij deed zijn verhaal in de New York Times. "Ik heb al acht pogingen gedaan, met mijn acht meest gebruikte paswoorden", vertelt Thomas. "Allemaal foutief. Ik lig geregeld in bed eraan te denken. En dan sta ik op en ga ik naar mijn computer met een nieuwe strategie. Om weer te falen. En dan slaat de wanhoop toe."

Zijn verhaal in de krant zorgt voor veel reacties. Een beveiligingsexpert biedt Thomas nu aan om te helpen. In ruil voor 10 procent van de waarde van zijn cryptocurrency zegt Alex Stamos binnen zes maanden de schijf te kunnen ontgrendelen.

Thomas hoopt dat anderen van hem kunnen leren. "Test je back-ups regelmatig om zeker te weten dat ze nog werken. Een beetje een vooruitziende blik had een decennium spijt kunnen voorkomen", twittert hij.

Bekijk ook: waarom bitcoin weer records breekt

03:47
De waarde van cryptomunt bitcoin steeg in 2020 met 300 procent. Wat zit er achter die waardegroei?