Na vergiftiging

Oppositieleider Navalny terug naar Rusland: 'Moment waar ik op gewacht heb'

13 januari 2021 10:54 Aangepast: 14 januari 2021 14:27
Aleksej Navalny is weer fit en wil terug naar Rusland Beeld © Screenshot Instagramvideo

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is weer fit en pakt daarom zondag het vliegtuig naar Rusland. Hij werd in augustus tijdens een reis naar Siberië vergiftigd en is in een Duits ziekenhuis hersteld. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen om hem te verwelkomen op het vliegveld in Moskou.

In een videoboodschap op Instagram laat hij weten dat hij een zware revalidatie achter de rug heeft. "Toen ik voor het eerst uit het ziekenhuis kwam, deed ik deze oefening. Je moet gaan staan, dan op de grond gaan liggen en dan weer opstaan. Het was heel erg moeilijk. Mijn maximum was drie keer. Toen moest ik rusten."

Inmiddels is zijn conditie sterk verbeterd, zo deed hij vanochtend push-ups en squats. "Toen besefte ik dat het moment waarop ik had gewacht, was aangebroken."

Mogelijk direct gearresteerd

Zondag wil hij terugkeren. "Er lijkt die dag maar een vlucht vanuit Berlijn te zijn. De aankomst is rond 19.20 uur in Moskou," vertelt Rusland-correspondent Eva Hartog. "Mogelijk dat hij gelijk wordt gearresteerd en afgevoerd. Maar misschien ook niet. Hoe dan ook: groot nieuws en het begin van het volgende hoofdstuk van de Poetin-Navalny-saga."

Navalny is veroordeeld vanwege fraude. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf, maar de autoriteiten hebben gevraagd de straf om te zetten in een gevangenisstraf. Volgens Hartog daagt Navalny de machthebbers bewust uit. "Hij dwingt ze hun kaarten te laten zien."

Volgens het Europese Hof van Justitie was het proces tegen Navalny niet eerlijk.

Novitsjok

Navalny is een van de bekendste critici van Poetin. Zijn aanhangers zijn overtuigd dat president Poetin zelf achter de vergiftiging zit. Dat gebeurde met het zenuwgas novitsjok, een chemisch wapen dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld.

Het zenuwgas zou in zijn onderbroek zijn aangebracht. Navalny werd ziek tijdens een vlucht. Dankzij een noodlanding kon hij geholpen worden in een ziekenhuis. Later is hij overgebracht naar Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny ontlokt bekentenis over eigen vergiftiging: 'Het zat in de onderbroek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore