25e amendement

Mike Pence weigert Trump af te zetten: 'Niet in belang van ons land'

13 januari 2021 03:22 Aangepast: 13 januari 2021 04:28
Mike Pence, vorig jaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Beeld © ANP

Vicepresident Mike Pence weigert president Donald Trump uit zijn ambt te zetten door middel van het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Die maatregel zou hij een 'verschrikkelijk besluit' vinden.

Dat schrijft Pence in een brief aan Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Ik geloof niet dat zo'n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet", meldt Pence.

Trump zei eerder al dat hij zich geen zorgen maakt over het al dan niet toepassen van het 25e amendement.

Lijnrecht tegenover elkaar

Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. Vorige week leek het erop dat het zover zou kunnen komen, toen Pence en Trump lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ministers VS bespreken afzetten Trump na aanval op Capitool'

Gisteren kwam echter al naar buiten dat Pence en Trump een "goed gesprek" hadden gehad in het Witte Huis en dat de twee "vastbesloten zijn om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn".

Aanklacht

Dat duidde er al op dat Pence het 25e amendement niet wil toepassen, zoals de Democraten hebben voorgesteld naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers.

Bekijk hier wat er misging tijdens de bestorming van het Capitool: 

Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.

Impeachment-procedure

Toch is het gevaar voor Trump nog niet geweken. Morgen hangt hem een impeachment-procedure boven het hoofd. In het Huis van Afgevaardigden wordt dan gedebatteerd over een aanklacht en wellicht ook gestemd. "De motie zal zo goed als zeker een meerderheid krijgen", vertelt correspondent Erik Mouthaan. "En dan is Trump de enige president in de Amerikaanse geschiedenis die twee keer 'geïmpeacht' is."

Meerdere Republikeinen hebben al kenbaar gemaakt dat Trump wat hen betreft uit zijn ambt mag worden gezet. Als dat gebeurt mag Trump zich hierna ook nooit meer kandidaat stellen voor het presidentschap.

"Ook al is president Trump over acht dagen weg, Democraten en sommige Republikeinen vinden dat hij niet kan vertrekken zonder gestraft te worden voor het ophitsen van een menigte die met grof geweld het parlement bestormde", legt Mouthaan uit.

Mitch McConnell

De Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell, die het eerder nog voor Trump opnam, zegt nu blij te zijn dat de Democraten een afzettingsprocedure opstarten. Dat schrijft The New York Times. McConnell kan een belangrijke rol spelen bij die afzettingsprocedure.

Volgens Chuck Schumer, de fractieleider van de Democratische minderheid in de Senaat, is McConnells goedkeuring namelijk nodig om de Senaat bijeen te roepen om te stemmen over het afzetten van president Trump.

Breken met president

Ook de Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney heeft gezegd dat zij zal stemmen vóór impeachment. "Het is veelzeggend dat de op twee na hoogste Republikein van het Huis van Afgevaardigden keihard uithaalt naar Donald Trump", zegt Mouthaan. "Deze Liz Cheney, dochter van de voormalige vicepresident onder Bush jr., geeft zo een vrijbrief aan andere Republikeinen om ook te breken met de president."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'FBI waarschuwde al vóór opstand tegen bestorming Capitool'

Amerikaanse legertop

Intussen heeft de voltallige top van het Amerikaanse leger zich in een verklaring uitgesproken over de bestorming van het Capitool. "De gewelddadige rellen in Washington waren een directe aanval op het Congres van de Verenigde Staten, het Capitool en het grondwettelijke proces", schrijven de zeven generaals en een admiraal die samen de legertop van de VS vormen.

In de verklaring schrijven zij dat het leger toegewijd zal blijven aan het verdedigen van de grondwet. "De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging geeft niemand het recht op geweldpleging, opruiing en opstand." Het is uitzonderlijk dat de Amerikaanse legertop zich uitspreekt over politieke zaken.

Bekijk ook: beelden van heldenactie Capitool

Agent Eugene Goodman stond tijdens de bestorming van het Capitool in Washington alleen tegenover een groep demonstranten. Hij leidde de menigte af en lokte ze weg van de ingang van de Senaat waar senatoren zich schuilhielden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore