18 prominente figuren

Ontslag geëist om vaccinatieschandaal Polen: beroemdheden kregen voorrang

12 januari 2021 23:08 Aangepast: 13 januari 2021 12:39
Ex-premier Leszek Miller en actrice Maria Seweryn. Beeld © Getty Images

De directeur van een ziekenhuis in de Poolse hoofdstad Warschau ligt onder vuur. Woedende mensen eisen zijn ontslag omdat hij de spil is in een vaccinatieschandaal. Beroemdheden zouden voorrang hebben gekregen op een vaccin, terwijl zorgmedewerkers daar in principe als eerste recht op zouden moeten hebben.

Achttien prominente figuren kregen zo'n prik met voorrang. Een aantal beweerde dat ze dachten mee te doen aan een promotiecampagne voor het vaccineren. Daarnaast zei een aantal dat ze een prik kregen die anders verspild zou worden.

Enorme boete

De Poolse gezondheidsminister Adam Niedzielski concludeerde na onderzoek dat dit allemaal niet het geval was. Het medisch centrum kan daarom een boete van zo’n 77.000 euro tegemoet zien.

De minister zegt dat tientallen mensen die wel voorrang hadden moeten krijgen, nu niet ingeënt konden worden. Volgens hem is het vaccineren van de beroemdheden een schending van ethische normen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Niet-acute zorgmedewerkers kregen onbedoeld voorrang bij vaccineren'

De geprikte beroemdheden zijn onder meer de voormalige Poolse premier Leszek Miller, de 45-jarige actrice Maria Seweryn en de 63-jarige zanger Michal Bajor.

Er klinkt ook kritiek op het onderzoek. De Poolse regering zou de zaak hebben opgeblazen als afleiding voor hun eigen misstappen. Zo werd er voor miljoenen aan medische apparatuur besteld bij een Poolse wapenhandelaar

In Polen mogen zorgmedewerkers als eerste ingeënt worden. Daarna zijn mensen in verzorgingstehuizen, ouderen, politieagenten, militairen en leerkrachten aan de beurt. In het land werden er maandag 4863 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Er geldt een lockdown tot en met 17 januari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore