Vijf doden

'FBI waarschuwde al vóór opstand tegen bestorming Capitool'

12 januari 2021 19:57 Aangepast: 12 januari 2021 20:01
Trump-aanhangers in het Capitool

De FBI had wel degelijk signalen dat Amerikanen van plan waren naar Washington te komen en bereid waren daar geweld te gebruiken. Een FBI-bureau in Virginia waarschuwde een dag voor de bestorming van het parlement in Washington dat extremisten zich voorbereidden op geweld en 'oorlog', schrijft de Washington Post.

De federale politiedienst had eerder gezegd dat de FBI geen informatie had waaruit zou blijken dat iemand kwaad in de zin had. De bestorming ontaardde uiteindelijk in geweld, waarbij vijf doden vielen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'De held van het Capitool': politieagent Eugene Goodman wist erger te voorkomen

In het FBI-document wordt volgens de krant verwezen naar een discussie op internet waarin mensen worden opgeroepen 'klaar te zijn om te vechten'. "Het Congres moet glas horen breken en deuren horen slaan. Bloed van hun Black Lives Matter- en antifa-slaafsoldaten moet vloeien", citeert de Washington Post.

Ook zouden mensen kaarten hebben gedeeld van tunnels bij het Capitool en plekken in Washington waar ze elkaar konden ontmoeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe nu verder? Vijf vragen over bestorming Capitool

De informatie van het kantoor in Virginia is de dag voor de aanval gedeeld met FBI-officials in Washington, zegt een anonieme medewerker tegen de krant.

Bij de bestorming probeerde Eugene Goodman van de Capitol Police demonstranten weg te leiden. Hoe hij te werk ging, is op deze beelden te zien:

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore