Tweede keer

Wordt Donald Trump afgezet? Vijf vragen over de impeachmentprocedure

13 januari 2021 07:21 Aangepast: 13 januari 2021 11:31
Beeld © ANP

President Donald Trump is de eerste Amerikaanse president ooit die voor de tweede keer een afzettingsprocedure op zijn bord krijgt. Vandaag wordt er in het Huis van Afgevaardigden over gestemd. Dit zijn de vijf belangrijkste vragen over de impeachment van Trump.

1. Wat is de precieze aanklacht?

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben maandag een resolutie ingediend om de afzettingsprocedure te starten. Zij beschuldigen Trump van het aanzetten tot een opstand.

Ook wordt verwezen naar de herhaalde claims dat hij de verkiezingen gewonnen zou hebben en het telefoongesprek met de verkiezingschef van Georgia, Brad Raffensperger. Trump verzocht hem nadrukkelijk extra stemmen te 'vinden' en bedreigde hem als hij dat niet zou doen.

2. Hoe gaat die afzettingsprocedure in zijn werk?

Vandaag wordt in het Huis van Afgevaardigden gestemd over het zogeheten 'article of impeachment'. Naar verwachting zal de meerderheid daarmee akkoord gaan. ''En dan is Donald Trump dus opnieuw impeached'', zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. ''Maar dat betekent nog niet dat hij wordt veroordeeld. Daarvoor moet eerst een rechtszaak plaatsvinden. Dat gebeurt in de Senaat, en dat duurt een stuk langer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe nu verder? Vijf vragen over bestorming Capitool

Dat zal pas worden opgepakt na de inauguratie van aankomend president Joe Biden. Hoe en wanneer de Senaat zich er precies over gaat buigen, is nog niet helemaal duidelijk. ''Als Biden president is, heeft hij de Senaat nodig om zijn plannen uit te voeren. Hij wilt niet dat die constant bezig is met de vervolging van Trump. Daarom heeft hij voorgesteld dat ze daar in halve dagen mee aan het werk gaan. Het lijkt erop dat ze dat gaan doen.''

Ook werd voorgesteld om over honderd dagen met de zaak te beginnen, zodat Biden eerst de ruimte zou krijgen voor zijn beleidsplannen. ''Maar dat vonden veel mensen vreemd: waarom zouden ze zo lang wachten terwijl er nu enorme haast bij is'', zegt Mouthaan. Ze zullen dus waarschijnlijk snel beginnen.

3. Hoe groot is de kans van slagen?

In het Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten in de meerderheid. De kans dat zij Trump schuldig bevinden, is daarom groot. De kans dat de Senaat hem zal veroordelen, is een stuk kleiner. ''Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig. Dat betekent dat zeventien Republikeinen samen met de Democraten daarvoor zouden moeten stemmen. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren'', denkt Mouthaan. Hetzelfde deed zich een jaar geleden voor, toen Trump werd beschuldigd van machtsmisbruik.

4. Waarom vinden de Democraten het zo belangrijk dat hij wordt afgezet?

Trumps ambtsperiode duurt nog maar acht dagen. Toch is de urgentie om hem af te zetten volgens Mouthaan erg hoog. ''De Democraten zijn echt woedend over de aanval op het Congres. De meerderheid zegt dat Trump de relschoppers opjutte en uitdaagde. Ze vinden dat hij bestraft moet worden. Dat willen ze niet zomaar laten gaan. Ook als hij volgende week geen president meer is, moet hij volgens hen nog steeds daarvoor gestraft worden.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze techbedrijven hebben Trump in de ban gedaan

5. Hoe gaan voorstanders van Trump hierop reageren?

De sfeer in Amerika is op zijn zachtst gezegd gespannen. Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen dat in het hele land gewapende protesten gepland staan in de aanloop naar de inauguratie van Biden. Gooit deze afzettingsprocedure niet nóg meer olie op het vuur?

''De steun voor Trump is op dit moment lager dan ooit'', zegt Mouthaan. ''Veel mensen geven hem de schuld voor wat er gebeurde in het Capitool. Ook Republikeinen. Maar de vraag is natuurlijk wat de harde kern gaat doen. Die wordt wel kwaad wanneer Trump veroordeeld zou worden. Maar dat gaat om een minderheid. De meeste mensen willen van hem af.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore