Coronaregels

Het kan altijd erger: in Libanon moeten zelfs supermarkten dicht tijdens lockdown

12 januari 2021 20:36
Er staan lange rijen voor winkels en er wordt gehamsterd in Libanon. Beeld © ANP

In Libanon wordt een 'totale lockdown' ingezet in de strijd tegen het coronavirus. En dat is er niet eentje zoals wij die kennen. Volgens correspondent Olaf Koens is het uitzichtloos voor de arme bevolking van het land. "In Libanon hoeven ze niet te rekenen op steunpakketten van de overheid."

Libanon gaat vanaf donderdag volledig op slot voor ruim anderhalve week. Tijdens de lockdown mag niemand de straat op en zelfs supermarkten moeten hun deuren sluiten. Dat nieuws zorgde voor chaos en lange rijen bij winkels door het hele land.

Armoede

Vanaf donderdag mogen supermarkten geen klanten meer ontvangen, maar wel thuisbezorgen. Dat zal evengoed schrijnende situaties opleveren, vreest Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Het land is zo arm dat mensen niet eens het geld hebben om eten te laten thuisbezorgen of voor meerdere dagen eten te kopen."

Supermarkten in Libanon worden helemaal leeg gekocht, voordat donderdag de lockdown ingaat. Supermarkten in Libanon worden helemaal leeg gekocht, voordat donderdag de lockdown ingaat.

De lockdown is onvermijdelijk, omdat de zorg in Libanon de piek in het aantal coronabesmettingen niet meer aankan. Tijdens de feestdagen werden alle coronamaatregelen in het land opgeheven. Zo waren restaurants en clubs open en zelfs voetbalstadions mochten weer tot de nok toe worden gevuld met toeschouwers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je met geld niks kunt kopen: 'Ik wil schoenen ruilen voor melkpoeder'

Regering 'doet maar wat'

De regering besloot tot het opheffen van de maatregelen, om de economie te stimuleren. Libanon is namelijk een arm land. De afgelopen maanden kwam daar corona nog eens bovenop. "Het geld dat er is, komt van rijke Libanezen in het buitenland", zegt correspondent Koens. "Zij komen graag terug voor familiebezoek, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen." En om dat mogelijk te maken, werden de maatregelen opgeheven.

Die beslissing is typerend voor het coronabeleid van de Libanese regering, zegt Koens. "De regering doet maar wat. Heel lang werd niets gedaan tegen corona. En nu wisselen versoepelingen en lockdowns elkaar af." Zo gold  na de feestdagen wel weer een lockdown, maar veel mensen en bedrijven kregen een uitzondering daarop. "Er waren zoveel uitzonderingen, dat er weinig van een lockdown te merken was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Libanezen ruimen Beiroet op: 'Op overheid kunnen we niet rekenen'

Zorgcapaciteit

Het zwalkende beleid van de regering in Libanon is gevaarlijk. Want het land kent weinig zorgcapaciteit. "Libanon heeft weinig overheidsziekenhuizen. Er zijn voornamelijk kleine privéklinieken. Als die vier ic-bedden hebben, is dat nog veel." De grens is daarom al snel bereikt. Ziekenhuizen in Libanon sturen dagelijks patiënten weg, omdat ze vol zitten.

Ook de komende tijd ziet er niet hoopgevend uit. Er is nauwelijks perspectief voor de Libanezen. "Zo is er nog niet eens een vaccinatieplan. Er is überhaupt te weinig geld om genoeg vaccins in te slaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom krijg je het coronavaccin via een prik (en niet via een pil of drankje)?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore