Apen positief getest

Ook apen gevoelig voor coronavirus: 'Verzorgers Apenheul dragen mondkapje'

12 januari 2021 13:56 Aangepast: 12 januari 2021 13:59
Een gorilla met haar baby in de dierentuin van San Diego. Beeld © Getty Images

Drie gorilla’s in de dierentuin van San Diego zijn positief getest op corona. De apen begonnen ineens te hoesten en zijn voor de zekerheid getest. Om de apen in Nederland te beschermen, dragen hun verzorgers mondkapjes.

De apen in San Diego kregen geen stokje in hun neus, maar hun urine is getest nadat ze symptomen hadden vertoond. Het zijn de eerste besmette apen in de Verenigde Staten en waarschijnlijk wereldwijd.

De directeur van de dierentuin vermoedt dat een personeelslid de gorilla’s heeft besmet. "En dat terwijl we maatregelen hadden genomen. Gelukkig gaat het goed met de apen, ze hebben lichte symptomen."

Bekijk hieronder de video van de gorilla’s en de directeur van de dierentuin:

Sommige dieren gevoelig

"Het is bekend dat sommige dieren gevoeliger zijn voor corona dan anderen", zegt Wineke Schoo, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. In de dierentuin van Barcelona waren er bijvoorbeeld leeuwen besmet.

In Nederlandse dierentuinen zijn er protocollen voor medewerkers. "Ze mogen niet werken als ze klachten hebben, dat geldt ook voor griepklachten. Want mensapen worden zieker door griep dan wij. Dit komt omdat wij vaker in contact komen met griep dan apen. Vanwege corona moeten medewerkers nu afstand houden en een mondkapje dragen."

Geen protocol

Als de apen in Nederland corona krijgen, is er geen protocol. "Dat is lastig, je moet per geval bekijken wat de situatie is. Sommige dieren zitten in een beperkte ruimte, die zitten eigenlijk al in quarantaine. Als andere apen in dezelfde ruimte niet zijn besmet, kun je een quarantaine overwegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt het dat zoveel nertsen besmet raken, en je over andere dieren niets hoort?

Bij de Apenheul gelden de coronamaatregelen ook tussen medewerkers en dieren. Thomas Bionda werkt als bioloog bij Apenheul. "We zijn er heel alert op dat medewerkers geen virussen overdragen. Dus we dragen mondkapjes ook bij de apen. Mochten de apen toch coronasymptomen vertonen, dan doen we direct onderzoek."

Geen isolatie

Als de apen positief blijken te zijn, gaan ze de dieren niet scheiden. "Omdat het sociale dieren zijn, maar ook dat als we het testen, de kans groot is dat de hele troep al is besmet."

Dat de apen zo gevoelig zijn voor het virus, komt volgens Bionda omdat ze zo nauw verwant zijn met de mens. Het DNA van de bonobo en de chimpansee komt voor 98,5 procent overeen. "Ze hebben dezelfde complexiteit in de hersenstructuur. Daarnaast vertonen ze dezelfde fysiologische aspecten en hebben ze hetzelfde denkvermogen en leercapaciteit. De vatbaarheid voor zo’n virus verschilt dus niet zoveel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore