Bestorming

'De held van het Capitool': politieagent Eugene Goodman wist erger te voorkomen

12 januari 2021 13:37 Aangepast: 12 januari 2021 13:48
Schermafbeelding uit de video van de actie van Goodman.

Het wordt wereldwijd een heldendaad genoemd. Politieagent Eugene Goodman leidde in zijn eentje een woedende menigte indringers van het Capitool weg bij de ingang van de Senaat. In Amerika gaan er daarom stemmen op om hem te onderscheiden.

Het ziet er op de beelden een beetje knullig uit. Eugene Goodman van de Capitol Police rent de trap op. Hij wordt achtervolgd door een pro-Trump-menigte die het gebouw is binnengedrongen. Bovenaan de trap ziet hij de ingang van de Senaat. Daar houden op dat moment leden van de Senaat zich schuil. Hoe hij vervolgens te werk gaat, is op deze beelden te zien:

Goodman leidt de menigte af en lokt ze mee de andere kant op. En daarmee weet hij erger te voorkomen. Want zijn afleidingsmanoeuvre zorgt ervoor dat zijn collega’s snel de deuren van de senaatskamer op slot kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amerikanen, kom niet naar inauguratie Biden', want FBI verwacht rellen

Uiteindelijk wordt Goodman op de beelden geïdentificeerd. Amerikanen roepen op om hem te onderscheiden voor zijn heldendaad. Zoals met de Congressional Gold Medal. Die prijs krijgt iemand voor een uitzonderlijke daad met betrekking tot de veiligheid of de nationale belangen van de Verenigde Staten.

De actie van Goodman was niet zonder gevaar. Er stierven tijdens de rellen vijf mensen, waaronder een collega van hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse politie herdenkt collega die omkwam bij bestorming Capitool

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore