Noodtoestand Washington

'Amerikanen, kom niet naar inauguratie Biden', want FBI verwacht rellen

12 januari 2021 02:52 Aangepast: 12 januari 2021 03:44
Amerikaanse militairen bewaken het Capitol. Beeld © ANP

De burgemeester van Washington heeft Amerikanen opgeroepen op 20 januari niet naar de inauguratie van aankomend president Joe Biden te komen, uit angst voor protesten. Intussen verwacht de FBI overal in het land gewapende demonstranten. "Zes dagen na de bestorming van het parlement maakt Amerika zich alleen maar meer zorgen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen dat er bij de parlementsgebouwen van alle vijftig staten gewapende protesten gepland staan in de aanloop naar de inauguratie van Biden.

Zelf zei de aankomend president gisteren niet bang te zijn om de ambtseed volgende week af te leggen buiten het Capitool. "Maar komt er meer geweld aan, en zijn de instituties zoals de politie daar wel tegen opgewassen?", vraagt Mouthaan zich hardop af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanval Capitool dreunt na in VS: 'Een van de zwartste dagen'

Inauguratie gaat door

De autoriteiten zeggen genoeg voorzorgsmaatregelen te hebben genomen voor de inauguratie van Biden en vicepresident Kamala Harris. Zij zijn daarom niet bang dat het opnieuw uit de hand loopt. 

Zo worden er in Washington 15.000 militairen verwacht die kunnen ondersteunen. Ook blijft de noodtoestand in de stad tot 24 januari van kracht. Daar heeft president Donald Trump gisteren goedkeuring voor gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten dienen resolutie in om Donald Trump af te zetten

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, heeft Amerikanen alvast opgeroepen om niet naar de inauguratie te komen. De gouverneurs van de staten Virginia en Maryland sluiten zich daarbij aan en spreken van een 'buitengewone stap'.

'Duistere dag'

"6 januari is nu een baanbrekend moment in de Amerikaanse geschiedenis", schrijven zij over de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw. "We zijn dankbaar voor de moedige inspanningen van iedereen die heroïsch heeft samengewerkt om het Capitool veilig te stellen."

Bekijk hier hoe het op 6 januari zo mis kon gaan bij het Capitool:

Erik Mouthaan was erbij toen duizenden boze Trump-aanhangers het Capitool bestormden. In deze video vertelt hij waarom het zo uit de hand is gelopen.

Republikeinse kopstukken

President Donald Trump heeft het sinds de bestorming van het Capitool zwaar te verduren gehad. De Democraten proberen hem af te zetten, hij is permanent verbannen van Twitter en verliest steun van Republikeinse kopstukken.

Chad Wolf, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, is de laatste hoge functionaris die aftreedt naar aanleiding van de bestorming van het Capitool. "Helaas is deze beslissing genoodzaakt door de recente gebeurtenissen", schreef Wolf gisteren in een interne memo waarin hij zijn ontslag aankondigde.

"Dat de minister van Binnenlandse Veiligheid vertrekt tijdens een van de grootste crises van openbare orde, vlak voor de inauguratie, biedt weinig hoop", vertelt Mouthaan.

Trump en Pence

President Trump en vicepresident Mike Pence hebben gisteren volgens een bron een 'goed gesprek' gehad in het Witte Huis. De verhouding tussen de twee was de afgelopen week gespannen, nadat Pence weigerde de verkiezingszege van Biden te dwarsbomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse politie zoekt bestormers Capitool: 1000 dollar tipgeld

Het gesprek tussen Trump en Pence zou het eerste zijn sinds afgelopen woensdag. Trump heeft de steun van Pence nodig om de laatste week van zijn presidentstermijn politiek te overleven.

Geschorst en gearresteerd

Gisteren kwam ook naar buiten dat zeker twee agenten van de Capitoolpolitie naar aanleiding van de bestorming zijn geschorst. Eén andere agent is gearresteerd.

Zij zouden selfies met demonstranten hebben gemaakt, een Trump-pet op hebben gezet en sommige mensen zelfs de weg hebben gewezen in het parlementsgebouw. "Het feit dat agenten onderzocht worden op sympathie voor indringers zorgt ook voor onrust", zegt Mouthaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook nog niet van plan account Trump vrij te geven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore