Italië

Megaproces honderden maffiosi begint: 'Deze mensen zijn meedogenloos'

13 januari 2021 06:00 Aangepast: 13 januari 2021 12:03
Het proces tegen de maffia vindt plaats in de grootste bunker van Europa Beeld © AFP

In Zuid-Italië begint vandaag een van de grootste processen tegen de maffia van de afgelopen decennia. In een zwaarbeveiligde bunker staan meer dan 350 leden van de beruchte Ndrangheta terecht. De misdaadorganisatie wordt gezien als de gevaarlijkste ter wereld. Maar het megaproces zorgt in Italië niet voor een zucht van verlichting.

Moord, poging tot moord, drugshandel, afpersing, illegaal wapenbezit, handel in gestolen goederen. Het is slechts een deel van de enorme lijst van aanklachten tegen de Ndrangheta-leden.  

Het grootste deel van de verdachten werd eind 2019 gearresteerd na een enorme politieoperatie. Volgens Italië-correspondent Anouk Boone zijn er - nu het proces begint - maximale veiligheidsmaatregelen genomen. ''Er is voor de rechtszaak een speciale bunker gebouwd op een industrieterrein, met meer dan drieduizend vierkante meter de grootste van Europa.''

Ndrangheta-familie

De Ndrangheta is de machtigste maffiaorganisatie van Italië. Ze richten zich op afpersing, ontvoeringen en zijn een grote partij in de wapen- en cocaïnehandel, Kenmerkend aan de Ndrangheta is de bloedband.

Van origine is het een familie, die werd aangevuld met aangetrouwde en verwante familieleden. De invloed van de familie reikt ver: de groep is ook in Nederland geïnfiltreerd. Een oud-maffialeider van de organisatie schaarde Nederland zelfs onder de belangrijkste landen waar de clan actief is. Dat komt vooral door de Rotterdamse haven. 

Boone: "De Ndrangheta is een van de grote partijen ter wereld in de cocaïnehandel. Je zou daar eerder denken aan kartels uit Mexico en Colombia verwachten, maar het is de maffia die vanuit Colombia drugs naar Europa smokkelt. De haven van Rotterdam wordt gebruikt als een van de drugsroutes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat doet de 'Ndrangheta hier in Nederland?

Politici, advocaten en kopstukken

De verdachten werden in meer Europese landen gearresteerd. De lijst aan namen toont aan hoe ver de invloed van de Ndrangheta reikt. Zo staat politicus Giancarlo Pittelli voor de rechter. Pittelli was onder meer parlementariër voor Forza Italia, de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. 

Pittelli is niet de enige in Italië bekende naam op de lijst. Ook advocaat Giulio Calabretta, voormalig burgemeester Salvatore Rizzo en Luigi Mancuso, kopstuk van de organisatie, staan voor de rechter. 

Pittelli en de andere verdachten zitten tijdens het proces in de zaal, maar wel achter de tralies Pittelli en de andere verdachten zitten tijdens het proces in de zaal, maar wel achter de tralies

Het toont volgens Boone aan hoe diepgeworteld de invloed van de Ndrangheta in het Italiaanse systeem is. ''De maffia duikt overal op en deze organisatie in het specifiek ontstijgt het land zelf. Ze zijn onder meer in andere landen actief om hun geld wit te wassen .''

De Italianen zelf zien de Ndrangheta als de gevaarlijkste maffiaorganisatie van het land. Boone: ''De structuur van deze organisatie is minder hiërarchisch dan bij andere maffiagroepen. Ze kunnen zich daardoor makkelijker bewegen en houden zich naar het schijnt minder aan erecodes. Dat zorgt voor een meedogenloze reputatie.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse maffia jaagt badgasten van strand met begraven spijkers en glas

Profiteren van corona

Meer dan 350 leden van die machtige organisatie zitten nu vast, maar volgens Boone brengt dat de Ndrangheta niet aan het wankelen. Sterker nog, het afgelopen jaar is de macht van de Italiaanse maffia eerder toegenomen. 

Boone: ''Ze hebben door de pandemie terrein gewonnen. Hoewel ook zij vele activiteiten moesten staken door een stilvallende economie, hebben ze geprofiteerd van de vele kleinbedrijven in financiële nood. De overheid speelt daar niet adequaat op in en dus staat de maffia aan de poort te rammelen.'' 

In deze eerdere reportage is te zien dat ook jongeren worden geronseld om bij de maffia te gaan:

''Bedrijven krijgen geld te leen of worden opgekocht voor een fractie van de werkelijke waarde. De prijs daarvoor is hoog: loyaliteit aan de maffia".

Volgens Boone heeft deze rechtszaak weinig langetermijneffect op de invloed en macht van de Ndrangheta. ''Er valt nu een grote clan om, maar daar zal een nieuwe clan voor in de plaats komen.'' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Internationale operatie brengt maffiaclan 'Ndrangheta flinke klap toe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore