Om aanzetten tot opstand

Democraten dienen resolutie in om Donald Trump af te zetten

11 januari 2021 18:33 Aangepast: 11 januari 2021 19:24
President Trump. Beeld © AP

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een impeachment-procedure gestart tegen president Donald Trump. Ze beschuldigen Trump in hun resolutie van 'het aanzetten tot een opstand' die resulteerde in de bestorming van het Capitool vorige week.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had al eerder aangegeven de procedure te starten als Trump niet zelf zou opstappen of het kabinet hem niet zou wegsturen. Dat is niet gebeurd. 

Nog anderhalve week

Er is haast met de impeachment-procedure: over anderhalve week is Joe Biden president. Volgens correspondent Erik Mouthaan kan het een paar dagen duren voordat het Huis van Afgevaardigden over de resolutie stemt, en daarna komt er een procedure in de Senaat waarna moet worden besloten of Trump uit zijn ambt gezet moet worden.

Een jaar geleden was er tijdens een impeachment-procedure geen meerderheid die Trump weg wilde stemmen, toen ging het erover dat hij de president van Oekraïne onder druk had gezet om Joe Biden te onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nancy Pelosi in brief: 'We zullen impeachment in gang zetten'

Maar ook als de Senaat niet overgaat tot actie, dan is een stemming in het Huis van Afgevaardigden bijzonder, zegt Mouthaan: "Trump zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de eerste president die twee keer geimpeacht wordt."

De hele procedure zal niet worden afgerond tijdens het presidentschap van Trump. "Maar de Democraten zijn woedend over wat er is gebeurd. Ze willen hiermee vooral een signaal afgeven dat Trump nu echt te ver is gegaan", zegt Mouthaan.

Bekijk ook: Zo balanceerde democratie VS urenlang op randje afgrond

Demonstranten die het Amerikaanse parlement bestormen en bezetten. In de geschiedenis van de Amerikaanse democratie kwam dat niet eerder voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore