Ga naar de inhoud
Noodkreet

Britse mutatie nu dominant in Engeland, ziekenhuizen puilen uit

Een patiënt bij een ziekenhuis in Londen. Beeld © PA Media

Alarmerende berichten uit het Verenigd Koninkrijk, waar corona artsen dwingt om te kiezen welke patiënt er in leven gehouden wordt en welke niet. "Opnieuw speel ik voor God met mensenlevens", schrijft een arts in een dagboek voor een krant. En de komende weken wordt het nóg erger, waarschuwt de belangrijkste gezondheidsadviseur van het land.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen sloeg vrijdag al alarm over de gezondheidssituatie in hoofdstad. De ziekenhuizen dreigen de aanvoer van patiënten niet meer aan te kunnen. 

Er liggen nu meer dan 30.000 mensen in de ziekenhuizen. Tijdens de piek van de eerste golf in april vorig jaar, waren dat er 18.000.

Lopen
Lees ook:
Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?

"De komende weken worden de ergste in deze pandemie", zegt overheidsadivseur Chris Whitty. "Iedereen die niet geschokt is door de aantallen zieken en doden die er zijn, begrijpt er geen snars van. Het is een verschrikkelijke situatie", zegt hij.

Mutatie dominant 

Volgens Whitty is de Britse mutatie, die besmettelijker lijkt te zijn dan andere coronavarianten, nu dominant in het hele land. In delen van Londen zou het virus al één op de 20 mensen hebben besmet.

In de Britse krant Daily Mail houdt een arts in opleiding dagverslagen bij over de nijpende situatie. Dat hij 'voor God speelt, met mensenlevens. Volgens hem zien ze de gevolgen van de kerstdagen. "Een patiënt die zei dat ze had advies van familieleden om niet op bezoek te komen, had genegeerd. Ze kreeg Covid, en zal dat waarschijnlijk niet overleven", schrijft hij. 

Verslaggever Anne Saenen sprak afgelopen weekend met de Nederlander Marcel Levi, die directeur is van meerdere Londense ziekenhuizen. "Elke 10 minuten komt er een benauwde patiënt binnen", zei hij.

Londense ziekenhuisdirecteur: 'Elke 10 minuten een benauwde patiënt'

02:03
"Het is een race tegen de klok."

In het land worden zeven enorme vaccinatiecentra geopend, met het doel om voor half februari 15 miljoen mensen in te enten. Chris Whitty: "We zullen eroverheen komen dankzij de vaccinatiecampagne, maar zover is het nog niet."

Lockdown verlengd

Engeland en Schotland besloten eerder deze week tot een strenge lockdown. Premier Boris Johnson sluit niet uit dat die tot ver in maart zal duren. Het land heeft vergeleken met EU-landen wel een voorsprong bij het vaccineren van inwoners. Johnson heeft daar zijn hoop op gevestigd.

In totaal zijn 81.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk overleden. Alleen in de VS, Brazilië, India en Mexico zijn meer mensen overleden aan Covid-19.

Waarom
Lees ook:
Waarom de Britten zich zo'n zorgen maken over nieuwe coronavariant