Indonesië

'Neergestort vliegtuig brak waarschijnlijk pas na raken water'

11 januari 2021 04:39 Aangepast: 11 januari 2021 04:43
Er zijn voor de kust al brokstukken en lichaamsdelen gevonden. Beeld © ANP

Het vliegtuig dat afgelopen weekend neerstortte voor de kust van Java, brak waarschijnlijk pas na het raken van het water. Op basis van de brokstukken vermoedt de Transportveiligheidscommissie dat het toestel niet in de lucht is geëxplodeerd. Intussen zoeken duikers verder naar de zwarte dozen.

Gisteren maakte de Indonesische Nationale Transportveiligheidscommissie al bekend dat de locatie van de zwarte dozen gevonden was. Vandaag zijn duikers in actie om te proberen de zwarte dozen van de zeebodem te halen. Tot nu toe zijn er alleen nog maar brokstukken en lichaamsdelen gevonden.

Geen kans op overlevenden

Er zijn 2600 mensen betrokken bij de zoekactie naar het vliegtuig. De kans op overlevenden is nihil, stelt de commissie. Op basis van de brokstukken denken onderzoekers dat het vliegtuig pas brak bij het raken van het water.

"We weten het niet zeker. Maar als we naar de brokstukken kijken, dan liggen die verspreid over een gebied dat niet te breed is", zei onderzoeker Nurcahyo Utomo vandaag tegen persbureau Reuters. "Het is mogelijk gescheurd toen het toestel het water raakte, want als het in de lucht was geëxplodeerd, zou het puin breder zijn verspreid", voegde hij eraan toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaamsdelen en brokstukken gevonden voor kust Java

De Boeing 737-500 van Sriwijaya Air vertrok zaterdag met 50 passagiers en 12 bemanningsleden vanuit het Indonesische Jakarta toen het plotseling van de radar verdween. Het vliegtuig was onderweg naar Pontianak, een stad op het eiland Borneo, een reis van zo'n 700 kilometer.

Duikers

Het stortte vier minuten na vertrek neer voor de kust van Java. Enkele uren later vonden duikers al brokstukken en onderdelen met daarop het registratienummer van het vliegtuig.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore