Bestorming Capitool

Nancy Pelosi in brief: 'We zullen impeachment in gang zetten'

11 januari 2021 01:12 Aangepast: 11 januari 2021 18:17
Nancy Pelosi Beeld © EPA

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil het 'proces van impeachment' in gang zetten. Dat heeft ze gisteravond laat in een brief aan haar collega's geschreven. "Ze geeft er de voorkeur aan dat Trump zelf opstapt, of dat het kabinet hem wegstuurt. Dat lijkt niet te gebeuren, daarom heeft ze nu een deadline", vertelt correspondent Erik Mouthaan.

Als er niet binnen 24 uur gereageerd wordt, zal de 80-jarige Democraat met de procedure van impeachment beginnen. Dat mag geen verrassing zijn: de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden laat al sinds vorige week een kladversie circuleren van het artikel van impeachment.

'Democraten zijn echt klaar met Trump'

Hoewel de termijn van president Trump al bijna ten einde is, willen Democraten alsnog zo snel mogelijk van de Amerikaanse president Trump af. "De Democraten zijn echt klaar met Trump", legt Mouthaan uit.

"Ze vinden hem een gevaar voor het land. Hij heeft de boel opgestookt en ze denken dat er nog van alles mis kan gaan in de laatste dagen van zijn termijn. Mocht de 25e amendement-optie niet worden ingezet – en daar lijkt het nu wel op – dan willen de Democraten in het Huis gaan stemmen over impeachment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun Trump brokkelt af: 'Tweede impeachment komt eraan'

Dat lijkt nu te gaan gebeuren, al is het de vraag hoe lang het gaat duren. "Hoewel er een versneld schema wordt voorgesteld, zal het zeker enkele dagen duren voordat het Huis van Afgevaardigden ook stemt over het officieel in staat van beschuldiging stellen van de president", zegt Mouthaan. Het zou dan gaan om 'misdaden tegen de grondwet'.

Rechtszaak organiseren

Een jaar geleden werd er ook een impeachment-procedure tegen de president in gang gezet, maar toen werd Trump door de Senaat vrijgesproken. "En het is nog maar de vraag hoe de Senaat nu zal reageren", zegt Mouthaan. "Daar zal een rechtszaak georganiseerd moeten worden, maar die zal waarschijnlijk pas plaatsvinden als de president vertrokken is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse politie zoekt bestormers Capitool: 1000 dollar tipgeld

"En het is maar de vraag of de democraten die op 20 januari de meerderheid in de Senaat terugkrijgen, zin hebben om de eerste maanden vooral bezig te zijn met de vorige president, in plaats van hun plannen om de economie vlot te trekken."

Bijzonder

Ook als de Senaat niet ingaat op het plan, dan zal een impeachment-stemming in het Huis van Afgevaardigden bijzonder zijn. "Trump zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de eerste president die twee keer geimpeacht wordt."

Bekijk ook: Zo balanceerde democratie VS urenlang op randje afgrond

Demonstranten die het Amerikaanse parlement bestormen en bezetten. In de geschiedenis van de Amerikaanse democratie kwam dat niet eerder voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore