Werden in de tuin gehouden

Lynxen, kaaimannen en tijgerpython: wilde dieren uit Litouwen opgevangen in België

10 januari 2021 22:13 Aangepast: 10 januari 2021 22:18
Een van de aangekomen lynxen Beeld © Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het Natuurhulpcentrum Opglabbeek in België heeft er enkele opvallende gasten bij. Het gaat om maar liefst zeven lynxen die in Litouwen bij mensen in een hok in de tuin werden gehouden. Ook werden brilkaaimannen en slangen binnengebracht.

De lynxen lijken op katten, maar zijn zeker niet geschikt als huisdier. Het is zelfs illegaal, daarom zijn de dieren in beslag genomen.

Omdat er in Litouwen en de buurlanden geen opvang gevonden werd, is het Natuurhulpcentrum Oudsbergen in België opgetrommeld. Dat centrum heeft in het verleden ook al verwaarloosde beren uit Litouwen opgevangen.

Gebroken poot

Na een lange rit zijn de lynxen vandaag aangekomen in het Belgische dorp. Hier zijn de katachtigen onderzocht. Toen bleek dat één van de lynxen een gebroken poot heeft, die wordt daarom morgen geopereerd. De andere lynxen zijn in goede gezondheid. 

Een lynx kijkt nog even de kat uit de boom voor hij zijn nieuwe verblijf inloopt. Een lynx kijkt nog even de kat uit de boom voor hij zijn nieuwe verblijf inloopt.
Alle lynxen zijn bij aankomst onderzocht Alle lynxen zijn bij aankomst onderzocht

Samen met de katachtigen kwamen ook met 2 brilkaaimannen, 2 Taiwanese ratten slangen, een zandboa, een wimpergekko en een tijgerpython mee uit Litouwen. Alle dieren werden bij privépersonen in beslag genomen.

Niet vrijlaten

Medewerkers van het opvangcentrum benadrukken dat de dieren niet geschikt zijn om vrijgelaten te worden en in de natuur te leven. Dat zou onverantwoord zijn, laat het Natuurhulpcentrum Opglabbeek weten. Voor deze dieren, die bij mensen grootgebracht zijn, wordt een nieuw thuis gezocht in een dierentuin.

Een van de brilkaaimannen Een van de brilkaaimannen
Ook de reptielen zijn in goede gezondheid aangekomen vanuit Litouwen. Ook de reptielen zijn in goede gezondheid aangekomen vanuit Litouwen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore