Bestorming Capitool

De Confederatievlag: een omstreden symbool

10 januari 2021 17:56
Trump-aanhanger met de Confederatievlag in het Capitool

Tijdens de bestorming van het Capitool was ie weer veel te zien: de Confederatievlag. Die is omstreden in de Verenigde Staten. Aanhangers van Trump uit de zuidelijke staten dragen hem graag mee. Maar voor veel andere Amerikanen staat de vlag symbool voor slavernij en racisme. Zij vinden dat 'ie moet verdwijnen.

De Confederatie werd in de 19de eeuw gevormd door een aantal zuidelijke staten die zich hadden afgescheiden van de Verenigde Staten. De zuidelijke staten verzetten zich onder meer tegen afschaffing van de slavernij. Het leidde tot de Amerikaanse burgeroorlog, die door de Confederatie werd verloren.

Extreemrechts 

In de zuidelijke staten vinden veel mensen dat de Confederatievlag bij hun identiteit hoort. Ook vinden ze dat het een kwestie van vrijheid van meningsuiting is. Maar de vlag wordt ook gebruikt door extreemrechtse groeperingen. Volgens tegenstanders nog meer bewijs dat de vlag voor racisme staat.

Symbolen die verwijzen naar de Confederatie staan de laatste jaren onder druk. De roep om die symbolen aan te pakken is nog veel sterker geworden door de Black Lives Matter-beweging. Standbeelden van helden uit die tijd worden verwijderd en ook de vlag heeft volgens velen zijn langste tijd gehad. 

Protest in South-Carolina in 2015 tegen verwijderen Confederatievlag Protest in South-Carolina in 2015 tegen verwijderen Confederatievlag

South-Carolina

De staat South-Carolina had de vlag eerst op en later voor het parlementsgebouw staan. Maar na de racistische moord op 9 zwarte Amerikanen in 2015 in Charleston werd besloten de vlag daar weg te halen. Dat leidde tot protest van voorstanders van de Confederatievlag.

Inmiddels hebben alle staten afscheid genomen van de vlag, Mississippi vorig jaar als laatste.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn de gevallen helden? Deze historische standbeelden werden omvergetrokken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore