Afzettingsprocedure Donald Trump

Democraten beginnen impeachment tegen Trump, mogelijk woensdag al stemming

10 januari 2021 14:11 Aangepast: 10 januari 2021 14:13
Toespraak president Trump vlak voor de bestorming van het Capitool Beeld © ANP

Zijn presidentschap duurt nog maar een paar dagen, maar toch willen de Democraten Donald Trump afzetten. Morgen sturen ze een wetsartikel over afzetting naar het Huis van Afgevaardigden, woensdag kan daar al over worden gestemd. Aanleiding is de ophitsende rol die Trump speelde bij de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei eerder al dat ze een afzettingsprocedure, impeachment, zou beginnen als Trump niet zelf zou opstappen. 'Losgeslagen' noemde ze de president.

En aankomend president Joe Biden zei dat hij al veel langer vond dat Trump niet capabel is om zijn ambt te vervullen.

 

Trump-aanhangers in het Capitool Trump-aanhangers in het Capitool

Zware misdaden

In het wetsartikel dat naar het Huis van Afgevaardigden wordt gestuurd staat dat "Donald John Trump was betrokken bij zware misdaden door moedwillig aan te zetten tot geweld." Bij de bestorming van het Capitool vielen vijf doden en tientallen gewonden. Er zijn inmiddels ook tientallen mensen gearresteerd. Trump had in een rally zijn aanhangers opgeroepen naar het Capitool te gaan en te vechten tegen de verkiezingszege van Joe Biden. Opruiende taal volgens de Democraten.

De Democraat Ted Lieu maakte op twitter bekend dat de afzettingsprocedure kan beginnen:

 

Als een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden voor impeachment stemt, is die aangenomen. De democraten hebben een meerderheid in het Huis, dus dat zal zeker gebeuren. Maar vervolgens moet de Senaat zich erover buigen. En daar is een tweederde meerderheid nodig. En hoewel er al verschillende Republikeinse senatoren hebben gezegd Trump niet langer te steunen, is het onwaarschijnlijk dat die tweederde meerderheid wordt gehaald.

Trump zal dus bijna zeker niet worden afgezet, net als vorig jaar toen de Senaat het ook al tegenhield. Toen beschuldigden de Democraten de president van machtsmisbruik. Maar Donald Trump is wel de enige president tegen wie twee keer een afzettingsprocedure is begonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donald Trump permanent geblokkeerd op Twitter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore