Op laagste punt sinds 2013

Pogingen vluchtelingen om Europa te bereiken enorm gedaald

09 januari 2021 15:50 Aangepast: 09 januari 2021 15:51
Via Griekenland, Turkije en het vasteland van Spanje werden minder pogingen gedaan om over te steken. Beeld © AFP

Het aantal pogingen van vluchtelingen om Europa te bereiken was in 2020 op het laagste punt sinds 2013. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Unie. Dat heeft vooral te maken met het coronavirus en dat sommige routes naar Europa veel minder gebruikt geworden.

Het Europese Grens- en kustwachtagentschap Frontex berekende dat er over heel 2020 124.000 pogingen waren. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van 2019. 

Volgens de organisatie komt dat vooral door de coronamaatregelen en grenzen die daardoor dicht zijn of waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze jongeren steken vluchtelingenkamp Libanon in brand

De meeste mensen komen uit Syrië. Maar ook uit Marokko, Tunesië en Algerije wagen veel vluchtelingen hun leven op de routes richting Europa. 

Aantal pogingen

Het agentschap berekende van vier routes richting Noord- en West-Europa of ze meer gebruikt werden of juist niet. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat het gaat om het aantal pogingen, niet om het aantal mensen. Een persoon kan namelijk meerdere pogingen doen om Europa te bereiken.

Vooral routes via Turkije en Griekenland werden minder gebruikt. Ook de westelijke route via de Middellandse Zee, via Marokko en Spanje, zag minder vluchtelingen vorig jaar. 

Canarische Eilanden

Toch zijn er ook routes die wel vaker werden gebruikt. Via de Canarische Eilanden probeerden in 2020 22.000 pogingen gedaan om Europa te bereiken; dat is meer dan acht keer zoveel als in 2019. 

Zo ziet de route naar de Canarische Eilanden eruit:

Afrikaanse bootmigranten gebruikten afgelopen zomer een onbekende, gevaarlijke route naar Europa: via de Canarische Eilanden. Op de alternatieve route vallen veel doden en de eilanden konden de toestroom nauwelijks aan.

Vooral mensen uit West-Afrikaanse landen zoals Mauritanië, Senegal en Gambia kozen de weg via de Canarische Eilanden. Smokkelaars lieten grote vissersboten, met plek voor veel mensen, vanuit die landen richting de Spaanse eilandengroep vertrekken.

Italië, Malta en Balkan

De meest gebruikte route voor vluchtelingen is de 'Centrale Middellandse Zeeroute'. Via Tunesië en Libië probeerden drie keer zo veel mensen als in 2019 landen als Italië en Malta te bereiken.

De route via de Balkan werd vorig jaar ook veel gebruikt. Via landen als Servië en Noord-Macedonië werden 78 procent meer pogingen gedaan dan in een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU waarschuwt: humanitaire ramp dreigt op de Balkan

Ook in Bosnië-Herzegovina hebben ze dat gemerkt. Het land ligt op de grens met de Europese Unie, maar buurland Kroatië is lid en Bosnië-Herzegovina zelf niet. Veel mensen willen daarom Kroatië bereiken, omdat ze vanaf daar relatief makkelijker richting West-Europa kunnen reizen. Maar Kroatië stuurt veel mensen terug.

Grote groepen mensen zaten daardoor in Bosnië-Herzegovina vast in vluchtelingenkampen, dichtbij de Kroatische grens. Eind december kwam een groot deel van hen zonder onderdak te zitten toen kamp Lipa, bij het grensstadje Bihac, in vlammen opging.

De ligging van het kamp:

Zo’n 1000 mensen waren daardoor wekenlang overgeleverd aan het Bosnische winterweer, met veel sneeuwbuien en temperaturen die regelmatig onder 0 doken. Reden voor de EU om de situatie als alarmerend te bestempelen en te waarschuwen voor een humanitaire ramp.

Leven zonder water

Het kwam de Bosnische autoriteiten op veel kritiek te staan. "Help ons. Onze levensomstandigheden zijn heel slecht", zei een Pakistaanse vluchteling die al dagen niet had gedoucht en leefde zonder water en elektriciteit, tegen persbureau AP.

Het IOM had zich eerder teruggetrokken uit kamp Lipa omdat ze niet zouden kunnen werken bij zulk koud weer. De burgemeester van Bihac, het stadje waar kamp Lipa ligt, gaf het IOM de schuld van de ramp.

85 miljoen euro

Lokale politici zeggen dat de Europese Unie Bosnië-Herzegovina niet genoeg helpt. Ondanks dat het Balkanland de afgelopen twee jaar minstens 85 miljoen euro van de EU heeft gekregen om vluchtelingen op te vangen.  

Ellende nadat kamp Lipa in december afbrandde:

Honderden vluchtelingen in Bosnië moeten in de vrieskou slapen nu hun kamp is afgebrand. Er is geen verwarming en de enige tenten die nog overeind staan, staan door de hevige sneeuwval op instorten. De migranten zijn ten einde raad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore