Bestorming Capitool

Amerikaanse politie zoekt bestormers Capitool: 1000 dollar tipgeld

08 januari 2021 23:30 Aangepast: 09 januari 2021 00:52
De politie heeft tientallen mensen gearresteerd, maar 'is nog lang niet klaar'. Beeld © AFP

De Amerikaanse politie heeft de jacht geopend op de bestormers van het Capitool. De politiechef van Washington belooft tot 1000 dollar beloning voor elke tip die tot een arrestatie leidt.

De politie en de FBI hebben foto's verspreid in de hoop dat het publiek de relschoppers herkennen. "We zijn nog lang niet klaar," zei de lokale FBI-baas in Washington. Ook roepen ze op om foto's en video's met de rechercheurs te delen waarop relschoppers te zien zijn.

Tientallen mensen zijn inmiddels opgepakt. Een van hen is de 60-jarige Richard Barnett uit Arkansas. Hij ging onderuitgezakt op de stoel zitten van Nancy Pelosi. De foto die daarvan werd gemaakt ging de hele wereld over.

Richard Barnett in het kantoor van Nancy Pelosi. Hij is opgepakt. Richard Barnett in het kantoor van Nancy Pelosi. Hij is opgepakt.

Ook een inwoner van Alabama is opgepakt in verband met een pijpbom die werd gevonden bij het Capitool. Ook vonden ze in zijn pickup-truck elf molotov-cocktails en een semi-automatisch wapen.

Ook bij het hoofdkantoor van de Democratische partij en het hoofdkantoor van de Republikeinse partij werd een pijpbom gevonden. Deze zijn onschadelijk gemaakt. De FBI is nog altijd op zoek naar een man in een grijze hoodie. Er ligt 50.000 dollar klaar als beloning voor de gouden tip.

De politie zoekt de man die pijpbommen plaatste in Washington. De politie zoekt de man die pijpbommen plaatste in Washington.

Waar is de Qanon Sjamaan?

Een van de meest opvallende figuren van de bestorming was Jake Angeli, ook bekend als de QAnon Sjamaan. Hij stond uitgedost vooraan. Hij is nog niet getraceerd.

Jake Angeli, ookwel Qanon Sjamaan, wordt nog gezocht. Jake Angeli, ookwel Qanon Sjamaan, wordt nog gezocht.

Livestreamende politicus

Naast journalisten, hebben veel relschoppers zelf ook foto's en video's gemaakt en hebben die op sociale media geplaatst. Dat maakt identificatie makkelijker voor de politie. Zo kon vrij eenvoudig politicus Derrick Evans worden opgepakt. Hij was de bestorming aan het livestreamen met zijn telefoon.

Derrick Evans werd opgepakt. De politicus was de bestorming aan het livestreamen. Derrick Evans werd opgepakt. De politicus was de bestorming aan het livestreamen.

De Republikein werd vorige maand nog beëdigd in het lagerhuis van de staat West-Virginia. Vanmiddag werd hij door de FBI gearresteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore