Eerste tweet

Trump geeft in videoboodschap verkiezingsnederlaag toe

08 januari 2021 02:23 Aangepast: 08 januari 2021 09:57

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter een video gepubliceerd, waarin hij voor het eerst toegeeft de verkiezingen te hebben verloren van zijn Democratische tegenstander Joe Biden. In de videoboodschap vermijdt hij de naam van Biden te noemen.

"Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen," zei Trump.

Enorme ommezwaai

"Dit was hem. Dichter bij dan dit bij het erkennen van zijn nederlaag komt hij niet. Dit was de speech waarin hij eindelijk zijn nederlaag toegaf", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Een vrij standaard toespraak, waarin hij alleen net niet de beleefdheid had om zijn tegenstander Joe Biden te feliciteren."

Opvallend is volgens Mouthaan vooral wat Trump allemaal niet zei in de toespraak. Tot nu toe ging elke verklaring van Trump over de verkiezingsuitslag gepaard met ongefundeerde beschuldigingen over fraude. "Hij had het nu niet meer over frauduleus of corrupt. Alleen nog dat hij zich wil inzetten om het systeem te verbeteren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zegt: 'Biden heeft gewonnen, maar...'

Tot gisteren aan toe zei Trump nog dat hij 'nooit zou opgeven'. Mouthaan: "Nu spreekt hij over zijn campagne in de verleden tijd. Dit is een enorme ommezwaai."

Machtsoverdracht

Ook herhaalde de president de belofte dat hij mee zal werken aan de machtsoverdracht op 20 januari. Gisteren had Trump al via een woordvoerder eenzelfde verklaring laten uitgaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump belooft (voor het eerst) ordelijke machtsoverdracht

Ook veroordeelde hij in de boodschap het geweld van ruim een dag eerder. "Ik ben boos. De mensen die geweld hebben gebruikt zullen daarvoor boeten. Zij die het Capitool hebben geïnfiltreerd hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd", zei Trump.

De woorden van de president waren nu ondubbelzinnig. Het lijkt erop dat hij onder enorme druk stond om deze verklaring te laten uitgaan, denkt Mouthaan. In zijn regering zijn enkele ministers opgestapt en vanuit het Congres wordt opnieuw gedreigd met een impeachmentprocedure. 

Zie ook: Zo stormden de Trump-aanhangers het Capitool binnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore