'Trump is enorm gevaarlijk'

Democraten: Pence moet Trump afzetten, anders impeachment

07 januari 2021 20:57 Aangepast: 08 januari 2021 00:31
Pelosi tijdens een persmoment vandaag. Beeld © Getty Images

De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi willen dat vicepresident Mike Pence en de rest van het kabinet president Donald Trump uit zijn functie ontheffen. "Hij heeft een gewapende opstand tegen ons land aangewakkerd."

De Democraten zeggen dat direct gebruik moet worden gemaakt van het '25th amendment'. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten, als de vicepresident en kabinetsleden besluiten dat die niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Twee adviseurs van Pence zouden inmiddels hebben laten weten dat de vicepresident daar niets voor zou voelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet kan Trump ongeschikt verklaren: 'Rol Pence uitermate belangrijk'

"Als dat niet gebeurt, dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat direct weer bij elkaar komen om een afzettingsprocedure op te starten", schrijft Schumer, de Democratische leider in de Senaat. Het Huis komt pas na de machtsoverdracht op 20 januari weer bijeen, de Senaat houdt de eerstvolgende zitting op 19 januari.

'Noodgeval van de hoogste orde'

"Trump is een enorm gevaarlijk persoon en hij moet niet in functie blijven", aldus Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "De president heeft een gewapende opstand tegen ons land aangewakkerd."

Zij vindt Trumps afzetting een 'noodgeval van de hoogste orde' en verwacht dat Pence snel een beslissing neemt over het inzetten van het 25ste amendement.

Afzettingsprocedure opgestart

De Republikeinse afgevaardigde in het Huis, Adam Kinzinger, heeft zich middels een verklaring aangesloten bij de Democraten die oproepen tot het activeren van het 25ste amendement.

Volgens een Democratische afgevaardigde in het Huis zijn Democraten al bezig met het opstarten van een afzettingsprocedure. Ook Pelosi steunt dit initiatief, dat is gestart door de Democrate Ilhan Omar.

Schumer en Pelosi waren belangrijke krachten achter de eerdere impeachment van Trump. Die kwam uiteindelijk niet door de Senaat. 

Hoe kan de president van de Verenigde Staten precies worden ontslagen? Amerika-correspondent Erik Mouthaan legt het je in deze video uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore