QAnon en Proud Boys

De gezichten achter de bestorming: 'Trump moet weten dat we hem steunen'

07 januari 2021 18:07 Aangepast: 07 januari 2021 22:44
De shirtloze QAnon-aanhanger Jake Angeli is een van de gezichten van de bestorming. Beeld © Getty

Joe Biden verandert Amerika in een communistisch land, de pers liegt en bedriegt en de politie beschermt een ondergronds netwerk van pedofielen. Zomaar een greep uit de ideeën waar sommige bestormers van het Capitool heilig in geloven. Wie waren deze mensen en wat willen zij?

Voor het eerst in ruim tweehonderd jaar werd gisteren het Capitool in de Verenigde Staten bestormd. De beveiliging bleek al snel zwaar in ondertal.

Terwijl binnen het Congres op het punt stond om te verkiezingszege van Biden te bevestigen, drongen honderden Trumpaanhangers het parlementsgebouw binnen. De vergadering werd onderbroken en de angstige politici moesten urenlang onderduiken.

De bestormers dringen de vergaderzaal binnen. De bestormers dringen de vergaderzaal binnen.

Land verdedigen

Allemaal gerechtvaardigd, vinden de bestormers zelf. Hun eis? Donald Trump moet - goedschiks of kwaadschiks - ook de komende vier jaar president blijven. Zij geloven dat ze de grondwet en hun land verdedigen, omdat de verkiezingen volgens hen oneerlijk zijn verlopen. Iets waar geen enkel bewijs voor is.

Wat opviel was dat het nagenoeg allemaal witte relschoppers waren en dat de beveiliging slecht op orde was. Dit in tegenstelling tot de grote politiemacht deze zomer bij een demonstratie van overwegend zwarte Black-Lives Matter-betogers. "Als deze mensen zwart waren, waren ze allemaal doodgeschoten", schreef acteur Kevin Hart op Instagram.

'We zullen nooit opgeven'

Het gebeurde nadat Trump een toespraak had gegeven waarin hij betogers opriep tot een mars naar het Capitool. "We willen niet dat onze verkiezingsoverwinning wordt gestolen door aangemoedigde radicale Democraten", zei Trump. "We zullen nooit opgeven. We zullen nooit toegeven. Het zal nooit gebeuren. Je geeft niet toe als er sprake is van diefstal."

Het bleek het laatste zetje voor een historisch bestorming van het parlementsgebouw. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1814. Toen ging het om Britse troepen tijdens een aanval op Washington DC, dit keer om een groep boze Trumpaanhangers.

Een van hen, de 35-jarige veteraan en Trumpfan Ashli Babbitt uit San Diego, werd neergeschoten. Zij overleed later aan haar verwondingen.

Veteraan Ashli Babbitt werd binnen neergeschoten. Veteraan Ashli Babbitt werd binnen neergeschoten.

QAnon-sjamaan

Onder de bestormers zat ook een opvallende verschijning die al vaker opdook bij demonstraties. Het gaat om Jake Angeli, in ontbloot bovenlijf en getooid met bontmuts met hoorns. "Vrijheid", schreeuwde hij herhaaldelijk.

Net als Babbit is Angeli aanhanger - en zelfverklaard sjamaan - van QAnon, een extreemrechtse beweging die ontstond in 2017 en ervan overtuigd is dat een onzichtbare en invloedrijke elite stiekem de touwtjes in handen heeft. Aanhangers geloven dat deze onzichtbare bestuurders kinderen ontvoeren, misbruiken en hun bloed drinken.

Angeli schreeuwt het uit na binnenkomst. Angeli schreeuwt het uit na binnenkomst.

De toen 32-jarige Angeli werd afgelopen mei tijdens een bijeenkomst geïnterviewd door de Amerikaanse krant The Arizona Republic. "Ik vind het belangrijk dat de president van de Verenigde Staten weet dat zijn mensen hem steunen", zei hij destijds. "Er zijn goede, patriottische Amerikanen die zien wat hij doormaakt en bereid zijn om op te staan."

Een andere Trumpaanhanger die gisteravond de aandacht trok, is de 60-jarige Richard Barnett uit Arkansas. Hij drong het kantoor binnen van voorzitter Nancy Pelosi, nam provocerend plaats op haar stoel en liet een notie achter met de tekst: 'wij zullen niet terugtrekken'. Barnett lijkt ook post te hebben gestolen uit haar kantoor.

Proud Boys

Naast boze Trumpaanhangers en leden van QAnon was ook de rechts-extremistische groep Proud Boys aanwezig. De BBC identificeerde een van hun leden. Nick Ochs maakte een foto van zichzelf en een medebetoger vanuit het Capitool en deelde die op sociale media.

Ochs (rechts) deelde deze foto op Twitter. Ochs (rechts) deelde deze foto op Twitter.

Van Proud Boys is bekend dat zij streven naar een witte samenleving zonder immigratie en dat zij tijdens bijeenkomsten geweld niet schuwen. Hun leider, Enrique Tarrio, werd dinsdag opgepakt in Washington DC omdat hij vorige maand een Black Lives Matter-vlag in brand zou hebben gestoken.

Volgens The New York Times hebben leden van zowel QAnon als Proud Boys de afgelopen maanden openlijk opgeroepen tot geweld. Ook zouden onderling tips zijn uitgedeeld om de politie te omzeilen en deuren open te breken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen

De FBI is op zoek naar informatie over en beeldmateriaal van mensen die hebben deelgenomen aan de rellen in en rond het Capitool. De politiedienst heeft daarvoor een site geopend. De FBI vraagt ook om gewone tips die kunnen helpen de daders op te sporen.

Ondertussen willen Amerikaanse politici dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie bij de bestorming van het parlementsgebouw. Parlementariërs vragen zich af waarom het niet lukte het gebouw beter te beveiligen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore