Ga naar de inhoud
Bezwaren van tafel

Congres VS bevestigt na bestorming Capitool alsnog verkiezingszege Biden

Vicepresident Mike Pence in het Huis van Afgevaardigden. Beeld © AFP

Na een historische bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers heeft het Amerikaanse Congres de verkiezingsoverwinning van de Democratische kandidaat Joe Biden formeel bevestigd. Ook is daarmee de voortdurend in twijfel getrokken verkiezingsnederlaag van Donald Trump definitief. Dat ging zo:

Zo werd formele verkiezingswinst Joe Biden toch nog bekrachtigd

01:04
Dat gebeurde in een gezamenlijke sessie die door de senaatsvoorzitter en de huidige vice-president Mike Pence werd afgesloten.

De zitting in Washington DC werd urenlang onderbroken door betogers die doordrongen tot de vergaderzalen en zelfs op de voorzittersstoel van Nancy Pelosi plaats wisten te nemen.

Bij de rellen kwamen vier mensen om het leven, onder wie een vrouw die in het Capitool was neergeschoten. Ook zijn 52 mensen gearresteerd.

Vergadering emotioneel hervat

Toen het gebouw eenmaal was schoongeveegd, ging de vergadering rond middernacht (plaatselijke tijd) weer verder. Dat begon met emotionele toespraken van onder anderen vicepresident Mike Pence. "Geweld wint nooit", zei Pence onder meer. Pelosi sprak van 'een beschamende aanval op onze democratie'.

Zo bestormden Trump-aanhangers het Capitool

02:00
Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers erin slagen om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.

Vervolgens moesten de bezwaren die door de verliezende Republikeinse partij waren aangetekend tegen het verloop van de verkiezingen in verschillende staten worden behandeld door de volksvertegenwoordigers die even daarvoor nog zaten ondergedoken voor het geweld.

Aanval
Lees ook:
Aanval Capitool dreunt na in VS: 'Een van de zwartste dagen'

Als laatste werden de bezwaren in de staat Pennsylvania verworpen in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met onze Eerste en Tweede Kamer.

Vervolgens werd rond 03.45 uur lokale tijd in een gezamenlijke vergadering de verkiezingsuitslag in alle staten officieel bekrachtigd en zal Joe Biden dus op 20 januari aanstaande worden beëdigd als de nieuwe Amerikaanse president.

Inmiddels offline

Ondertussen vraagt heel Amerika zich af hoe de machtsoverdracht van president Trump - wiens sociale media-accounts zijn geblokkeerd - naar Biden verder zal verlopen. In zijn laatste video - die inmiddels offline is gehaald - herhaalde Trump zijn bewering dat de verkiezingen zijn 'gestolen' door de Democraten en ook heeft hij gezegd dat hij zijn verkiezingsnederlaag 'nooit zal erkennen'. Wel zegde hij voor het eerst een ordelijke machtsoverdracht toe.